ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 156

4/4/12

ΔΙΚΑΝΝΟ ΣΑΙΝΤ ΕΤΙΕΝ;

Rampini Luigi.

Κυριε Νικήτα έχω το σιγκεκριμένο όπλο st etiene απο έναν θείο μου μήπως σας ήταν ευκολο να μου πήτε την αξία του. Είστε ο μόνος που έχω εμπιστοσίνη για εκτιμιση, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμιση Τάκης Μαυρίδης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Rampini Luigi.

Οι σφραγίδες δοκιμής στο όπλο λένε ξεκάθαρα ότι είναι ιταλικό. Η σφραγίδα RL σε κύκλο μάλλον ανήκει στην εταιρεία Rampini Luigi που είχε στηθεί το 1958 και κάποια στιγμή έκλεισε.

Το δίκαννο είναι χαρακτηριστικό του μέτριου ιταλικού όπλου με μισές φωτιές που άρχισε να προσφέρεται από πολλές ιταλικές εταιρείες από το 1970 και μετά.

Η ονομασία Σαιντ Ετιέν στην ελληνική κυνηγετική αργκό σηματοδοτεί ένα γαλλικό όπλο, συνήθως ένα όπλο κατασκευασμένο από την εταιρεία Manufrance. Σίγουρα το όπλο σας δεν είναι γαλλικό.

Η αξία του βασίζεται στην κατάσταση του, που φαίνεται αρκετά καλή, και στην εμπορικότητα του ονόματος, που είναι σχετικά μικρή επειδή ο κατασκευαστής δεν είναι γνωστός. Παρόμοια δίκαννα βρίσκονται μεταχειρισμένα σε καταστήματα του χώρου μας γύρω στα 500 με 600 Ευρώ.

ΔΙΚΑΝΝΟ LIBERTY

Κύριε Νικήτα γειά σας.

Θέλω να ξεκινήσω το κυνήγι και θα προτιμούσα ένα πλαγιόκανο. Έχω ψάξει για καλό και φθηνό όπλο και είμαι ανάμεσα σε Liberty και Βaikal. Τα Liberty δείχνουν πολυ προσεγμένα όπλα αλλά γενικά δεν έχω ακούσει πολλά ενώ για τα Βaikal έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Τι θα προτείνατε??? Επίσης θα ήθελα τη γνώμη σας για τα καινούρια δίκανα με κοκόρια. Είναι αξιόπιστα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα????

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Γιώργος απο Καρδίτσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη Liberty, ελευθερία, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς κατασκευαστές ως ονομασία όπλου. Η σύνδεση με την αμερικανική αντίληψη περί όπλων καθιστά τη λέξη χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ στην Αμερική, την μεγαλύτερη αγορά όπλων στον κόσμο.

Από μια πρόχειρη έρευνα βρήκα όπλα Liberty κατασκευασμένα στην Ισπανία, Βραζιλία, Αμερική και Ιταλία. Με εξαίρεση το ιταλικό που είναι της Perugini Visini και κοστίζει 5000 Ευρώ, τα υπόλοιπα είναι όπλα χαμηλής ποιότητας.

Μήπως μπορείτε να στείλετε κάποια στοιχεία του Liberty που έχετε υπόψη;

Υποθέτω ότι είναι δίκαννο στην ίδια κατηγορία κόστους με το Baikal IZ43, κάπου μεταξύ 500 και 650 Ευρώ. Αν είναι έτσι τότε μάλλον θα πρόκειται για κάποια σύγχρονη έκδοση όπλου με σύστημα Ανσον-Ντήλυ. Η πρώτη λοιπόν σύγκριση είναι μεταξή Ανσον Ντήλυ και συστήματος μηχανισμού ΙΖ43 που αντιγράφει το Winchester 21. Είναι σαφές ότι το σύστημα του ΙΖ43 είναι το πιο ανθεκτικό και πιο κατάλληλο για όπλα χαμηλού κόστους διότι αποφεύγει τα ελατήρια V που απαιτούν δουλειά στο χέρι, κάτι παράδοξο για ένα φτηνό όπλο.

Ισως να γίνομαι μονότονος με την αναφορά στα Baikal και τα προτερήματα τους. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός προϊόντος σχεδιασμένου εξ΄αρχής για να είναι φτηνό και μιας φτηνής έκδοσης ενός ακριβού προϊόντος. Η υπεροχή του πρώτου είναι εμφανής.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.