ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 17

25/3/09

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΙΝΕΡΝΕΤΙΚΑ

Γεια σας κ. Κυπρίδημε και συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα σας.

Μια μικρή βοήθεια να προσφέρω στους αναγνώστες σας θέλω, στην κατηγορία "αεροβόλα" έχετε βάλει ως link και στα δύο άρθρα την σελίδα "aerovola2.html" (δηλαδή κάποιος που πατά στην σελίδα "Τα σκουπίδια είναι συχνά δυνατά" οδηγείται στην σελίδα "Τα μυστικά του tuning"). Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αλλάξετε το a href.. σε "aerovola1.html". Βέβαια η σελίδα σχεδιαστικά παραπέμπει στα μέσα της δεκαετίας του 90 αλλά το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να υπάρχει σε έναν ιστότοπο είναι το περιεχόμενο, και απο αυτό δόξα τω θεώ έχετε πλούσιο. (Για να μην παρεξηγηθώ, φυσικός είμαι και δεν έχω καμμιά σχέση με την ανάπτυξη ιστοσελίδων, απλά από χόμπι)

Ευχαριστώ
Κώστας Σαρμίδης,
25 ετών από Αλεξανδρούπολη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλοδεχουμενα τα σχόλια σας για την ιστοσελίδα και τα τεχνικά του Διαδικτύου. Οντως, σχεδιαστικά η σελίδα είναι επίτηδες απλή. Ο λόγος για την απλότητα είναι να μην απωθήσουμε τους τεχνοφοβικούς που πτοούνται από περίπλοκες σελίδες με πολλές επιλογές. Ο σκοπός είναι η ανάγνωση της Οπλογνωσίας να είναι όσο άνετη είναι η ανάγνωση ενός χάρτινου περιοδικού. Τα δύο δεν συγκρίνονται άμεσα, όμως με το ελάχιστο κόστος παραγωγής και την τακτική πρόσθεση ύλης το Διαδίκτυο φαίνεται να νικά το χαρτί.

Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η αυτόματη αρχειοθέτηση ύλης και η δυνατότητα γρήγορης εύρεσης συγκεκριμένων πληροφοριών. Ευχαριστώ για τα σχόλια. Η διόρθωση στα αεροβόλα θα γίνει σύντομα.

ΕΡΩΤΗΣΗ- BROWNING B-2000

Κύριε Νικήτα καλημέρα,

Μετά από σχερική έρευνα στην Ελληνική αγορά, δεν μπόρεσα να βρώ βελόνα, ελατήριο & το πλαστικό της βελόνας από browning B2000. Τώρα έχω αρχίσει να ψάχνω στο Internet αλλά και πάλι δεν μπορώ να βρώ κάποιο κέντρο ανταλλακτικών στην Ευρώπη. Εαν έχετε να μου προτείνετε κάτι θα σας ήμουν υπόχρεος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση.

Δημήτρης Τσέλιος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η πηγή για ανταλλακτικά του Β-2000 είναι ο Art Isaacson στην Αμερική. Η διεύθυνση του είναι www.artsgunshop.com. Οταν πρόκειται για εξαρτήματα που δεν είναι μέρος βάσης, κάννης και κλείστρου, δεν χρειάζεται άδεια εισαγωγής.

ΕΡΩΤΗΣΗ- FABARM CLASSIS

Κύριε Νικήτα!

με αφορμή άρθρο σας για το δίκαννο CLASSIS της FABARM και επειδή το εν λόγω όπλο συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά που επιθυμώ απο ένα όπλο γενικού κυνηγίου (δεν είμαι οπαδός της καραμπίνας), θα σας παρακαλούσα να με πληροφορήσετε για το εάν: 1.Το ζύγισμα και η αισθητική το όπλου είναι καλύτερα με το πιστολέ ή το αγγλέ κοντάκι (σε μονοσκάνδαλη έκδοση). 2.Εχει μηδενική παρέκλιση το όπλο ? Δεδομένου ότι αριστεροεπομίζω πιστεύω ότι αυτό θα με βοηθούσε, 3.Το προφίλ των κανών πρός τα στόμια αυξάνει λόγω της ύπαρξης των τσοκς ή βρίσκεται στα επίπεδα ενός όπλού χωρίς τσοκς.? 4.Τέλος πώς κρίνεται την επιλογή μου διαθέτωντας 2.500,00 ευρώ για την αγορά αυτού του όπλου? Κυνηγώ σχεδόν αποκλειστκά λαγό, λίγο ορτύκι και μπεκάτσα.

Συγχαρητήρια για την αρθρογραφία σας. Πραγματικά είναι πολύ εύστοχες οι αναλύσεις και οι παρατηρήσεις σας για τα κυνηγετικά και μή ενδιαφέροντα όλων των επισκεπτών της "ΟΠΛΟΓΝΩΣΙΑΣ".

Ευχαριστώ,
Κώστας Γλάρος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Classis είναι ένα από λίγα πραγματικά Round Action όπλα στην σημερινή αγορά. Εχει το χαρακτηριστικό σύστημα της Fabarm με τα διπλά κλειδιά κάτω από τις κάννες και μηχανισμό με ελατήρια σπιράλ.

Ο μηχανισμός είναι απλός και κάθε του τμήμα στιβαρό κάτι που δείχνει ότι το όπλο θα αντέξει στο χρόνο. Αλλωστε το ίδιο σύστημα έχει και το μοντέλο Beta που έχει αποδειχτεί γερό και αξιόπιστο.

Το σχήμα της βάσης του Classis είναι κυρτό και κάνει το όπλο όμορφο. Αν υπάρχει ένα αρνητικό στοιχείο αυτό είναι το τελείωμα των καννών εκεί που συναντούν τα ημισφαίρια της βάσης. Η βάση εξέχει ελάχιστα πάνω από τις κάννες. Πρόκειται για μικρή λεπτομέρεια που δεν θα παρατηρήσει η πλειοψηφία των κατόχων, κάτι που μόνο ένας ψείρας θα παρατηρούσε. Αλλά ακόμη και με αυτό το μείον το όπλο αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω και καλύπτει ένα χώρο στην αγορά όπου δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές.

Για τα συγκεκριμένα ερωτήματα τώρα-

Το ζύγισμα είναι αρκετά καλό για ένα εργοστασιακό όπλο με αρκετή αντοχή για δοκιμή στις 1370 πιέσεις.

Από ότι θυμάμαι οι κάννες δεν έχουν καμία διόγκωση στα τσοκ.

Η λαβή, πιστολέ ή ίσια είναι θέμα απόλυτα προσωπικό. Η ίσια λαβή δεν χρησιμοποιείται μόνο στα δισκάνδαλα. Η ίσια λαβή επιτρέπει στο χέρι να έχει μια πιο ανοικτή θέση και ευκολύνει την πλάγια κίνηση του όπλου.

Για αριστερό κοντάκι η καλύτερη λύση είναι να γίνει μια παραγγελία για κοντάκι με αριστερή κλίση. Σε σύγχρονα όπλα με τζαβέτα αυτό δεν είναι πρόβλημα, ότι και να λένε οι εισαγωγείς εσείς να επιμένετε.

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΤΣΟΚ ΓΙΑ BAIKAL

Κύριε Νικήτα γειά σας , με την σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου για τις όποιες μέχρι τώρα γνώσεις σας μου έχετε μεταφέρει , και παρακαλώ τον θεό να σας έχει καλά για να μπορείτε να συνεχίσετε αυτό που κάνετε . Θα ήθελα να σας ρωτήσω , στην κατοχή μου έχω ένα baikal δισκάνδαλο με απλούς εξολκείς 71 cm κάνη , κατασκευής 2007 ,μπορώ για την ανωτέρω κάνη να βρώ στην εγχώρια αγορά τσοκ ? ποιάς μάρκας ? και σε ποιό κατάστημα ? και δεύτερο , σκεφτομαι να κόψω την δεύτερη κάνη που έχω σετάρει στο όπλο μου η οποία είναι στα 67 cm και cl-cl και να την κάνω 62 cm αλλάζει η βλητική της ικανότητα ? μπρώ σ΄αυτή την κομένη κάνη να βάλω τσοκ ? την οποία θα χρησιμοποιώ για κυνήγι μπεκάτσας και πέρδικας ? ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τσοκ για τα Baikal έχουν οι εισαγωγείς Κύργιας ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη, ο κύριος Παπαδάκης στην οδό Στουρνάρη στην Αθήνα, και η Δορκάς ΑΕ στην Αγία Παρασκευή.

Η μείωση του μήκους δεν επηρεάζει την ταχύτητα των σκαγίων. Σε μια κομμένη κάννη μπορεί να μπει τσοκ εσωτερικό, μια δουλειά που κάνει ο οπλουργός Ανδρέας Κούρκουλος αν υπάρχει αρκετό μέταλλο. Πριν γίνει το κόψιμο συμβουλευτείτε τον για να δείτε αν θα υπάρχει μέταλλο για τις βόλτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΔΙΚΑΝΝΟ GIB

Αγαπητέ κύριε.Παρακολούθω την παρουσίαση που κάνετε για τα όπλα στο site σας και πήρα το θάρος να απευθυνθώ σε έσας με σκοπό έαν μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας.Περιήλθε πρόσφατα στη κατοχή μου ένα Ισπανικό όπλο μάρκας GIB με τα κατωτέρω αναγραφώμενα στοιχεία:ARMAS GIB Eibar-Made in Spain.Είναι δισκάνδαλο με αγγλέ κοντάκι,περαστό επάνω κλειδί και διπλό κλειδί στην βάση.Έχει μισές φωτιές και έχει σκαλίσματα δεξιά και αριστερά της μπάσκουλας.Επάνω στις κάνες έχει ενα πουλί μέσα σε κύκλο και γράφει GIB.Σύμβολα στην βάση του όπλου:GIB-σφραγίδα τράπεζας δοκιμών Eibar-σφραγίδα προκαταρκτικής δοκιμής με το νούμερο 2 επάνω της-σφραγίδα τελικής δοκιμής για άκαπνη πυρίτιδα για κάνη και βάση και μέσα σε κύκλο 12-70.Σύμβολα στις κάνες του όπλου:Σφραγίδα τράπεζας δοκιμών Eibar-σφραγίδα προκαταρκτικής δοκιμής κανών με το νούμερο 2 επάνω της -σφραγίδα τελικής δοκιμής για άκαπνη πυρίτιδα κάνης(12-70) μέσα σε κύκλο,850 Kgr,1480 Gyos , GIB-K-1,Αριστερή κάνη 18,2 και πιό δίπλα CHOKE 17,5-18,5. Δεξιά κάνη 18,2 και πιό δίπλα CHOKE 17,9-18,5.

Θα ήθελα να μου πείτε για τον κατασκευαστή αυτού του όπλου διότι δεν μπορώ να βρώ κάτι σχετικό , το μοντέλο και την ποιοτική του βαθμίδα στην οποία ανήκει και που μπορώ εάν είναι δυνατόν να αντλήσω περισσότερα στοιχεία για αυτό.Ευχαριστώ εκ των προτέρω για τον χρόνο σας.

Φιλικά Δημήτρης
Μανιάτης -Ζάκυνθος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η βιοτεχνία GIB ήταν γνωστή πριν το μεγάλο κραχ της ισπανικής οπλοβιομηχανίας στην δεκαετία του 1980.

Η υπόθεση της τότε κατάστασης στην Ισπανία θυμίζει αυτό που γίνεται σήμερα στην Τουρκία. Δεκάδες μικρές βιοτεχνίες, που μέχρι τότε έφτιαχναν όπλα για την εγχώρια αγορά βρέθηκαν να συνεργάζονται με αμερικανούς και βρετανούς εισαγωγείς που ήθελαν όπλα με τις δικές τους ονομασίες. Από οπλοκατασκευαστές οι άνθρωποι έγιναν φασονατζίδες. Ως γνωστόν, ότι πάει πάνω κάποτε κατεβαίνει κάτω, και με την οικονομική κρίση των αρχών του 80 οι παραγγελίες μειώθηκαν και οι Ισπανοί κατασκευαστές βρέθηκαν σε απόγνωση. Ενώθηκαν σε μια κοιναπραξία με το όνομα DIARM που επιβίωσε για λίγα χρόνια και μετά διαλύθηκε και αυτή. Σήμερα στην Ισπανία έμειναν ελάχιστοι κατασκευαστές . Ουσιαστικά επιβίωσαν μόνο όσοι είχαν ποιότητα και σωστή εμπορική πολιτική.

Η Gib μάλλον δεν υπάρχει πια. Οταν λειτουργούσε κατασκεύαζε πλαγιόκαννα και στα προσπέκτους της έδειχνε μοντέλα σε διάφορες βαθμίδες ποιότητας. Προφανώς, όπως και άλλοι κατασκευαστές στο Eibar αγόραζε ημιτελή τμήματα και τα τελείωνε σε διάφορα επίπεδα ποιότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο μόνος σίγουρος τρόπος να εξακριβωθεί η ποιότητα είναι με καλες φωτογραφίες ή με αυτοψία.

ΕΡΩΤΗΣΗ- LANBER Ή BETTINSOLI;

Στάθηκε αδύνατη η μεταφορά αυτής της ερώτησης από το email! Τι copy paste, τι save as και τι άλλο δεν δοκίμασα.

Εν συντομία, η ερώτηση είναι ποιο είναι το καλύτερο όπλο, το Bettinsoli ¨η το Lanber. Και η δεύτερη ερώτηση είναι αν το Lanber κατασκευάζεται στην Τουρκία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και τα δύο σουπερποζέ ανήκουν στην κατηγορία των όπλων χαμηλού κόστους. Εχω ανοίξει και τα δύο και οι εντυπώσεις που αποκόμισα είναι ότι το Lanber έχει μελετηθεί εξ αρχής σαν όπλο χαμηλού κόστους με απλό μηχανισμό που παρέχει χαρακτηριστικά παθητικής ασφάλειας, όπως σφύρες με αυτόματη ανάσυρση, μπλοκάρισμα του μηχανισμού όταν το όπλο είναι ανοικτό και άλλα.

Το Bettinsoli είναι και αυτό απλό, αλλά έχει κάνει προσπάθειες να έχει και εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση με κάποιο σκάλισμα (μηχανής βέβαια) και καλύτερα ξύλα.

Στην αγγλικη αγορά όπου συναγωνίζονται τα δύο όπλα για τον ίδιο πελάτη, το Lanber έχει αποκτήσει τη φήμη του όπλου δουλευταρά και έχει το προβάδισμα. Στην δική μας αγορά θεωρούνται περίπου ίσα.

Οσο για την κατασκευή στην Τουρκία, αυτό αν γίνεται δεν κρύβεται. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ενωσης Τραπεζών Δοκιμών στα όπλα ξένης κατασκευής πρέπει να μπαίνει σχετική σφραγίδα. Τα Lanber φέρουν σφραγίδες καθαρόαιμης ισπανικής κατασκευής.

EΡΩΤΗΣΗ- BREDA ALTAIR

Dear Nikitas,

I'd like to be informed about the new Breda Altair, this light and quite cheap one, and I really wonder whether this gun is of the same quality as its old and ..venerable ancestor! I've owned one for 25 years now, but I'm looking for s/g lighter. I'm told that the new model is built in Turkey. Is that true?Due to the fact that I have almost read every thing you have written concerning guns,I'm deeply impressed by your knowledge, therefore,I'm looking forward to your reply.

Thanks in advance!
Yannis L.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

There is nothing wrong with a gun being made in Turkey but..... when it bears a name which is something of an Italian icon, and the client is not informed outright of the non Italian place of manufacture, then the situation sort of creates an odd feeling.

As to the quality, the new model is definitely NOT comparable to the venerable ancestor. If you are looking for a lighter gun comparable to your Altair then buy a used Beretta 304 in good condition.

The 304 is the lightest and handiest of the 302 clones. A whole generation of auto shotguns: Beretta 302, 303, 304, Browning B-80, Breda Altair, were built on the same “chassis”. The 304 was the best of them but the market did not appreciate its handiness.

The poor little 304 coincided with the intro of the 390 which was magnum capable, whereas the 304 has a standard 70mm chamber. We all know which one won, Beretta Hellas told me that the sales were 5 to 1 in favor of the 390.

On the upside, you can cite the lack of magnum capability when bargaining for a used 304 but don't say it was my idea.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.