ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 52

3/1/10

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κυριε Νικητα χρονια πολλα και καλα σας ευχομαι.

Ηθελα να ζητησω την συμβουλη σας για ενα προβλημα στη rem auto5. Εχει ραγισει 3 παπιες σε 2 χρονια και κανεις δεν μπορει να μου πει γιατι το κανει αυτο. Εχω ακουσει ενα σωρο ιδεες για την σειρα των δακτυλιδιων αλλα παλι τιποτα..

Σας ευχαριστω προκαταβολικα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ράγισμα της πάπιας είναι περίπου αναπόφευκτο σε καραμπίνες ελατηρίου.

Τα πιθανά αίτια είναι: χαλαρό βίδωμα του πώματος, υπερβολικό σφίξιμο του πώματος, λανθασμένη κατασκευή της πάπιας που επιτρέπει επαφή με τα μεταλλικά μέρη του όπλου.

Για ενίσχυση του ξύλου της πάπιας μπορεί να γίνει εμποτισμός του εσωτερικού μέρους της πάπιας με αραιή εποξική ρητίνη. Επίσης είναι σημαντικό τα δαχτυλίδια να είναι σωστά τοποθετημένα. Ομως αργά ή γρήγορα η πάπια θα πάθει από κάτι, ακόμη και από απλό πέσιμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!!

ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΒΑΨΑ ΤΗΝ ΚΑΝΗ ΜΙΑΣ BROWNING GOLD ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΟΞΕΙΔΩΣΗ (ΟΡΘΝΩΣΗ) ΕΤΣΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ,ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 80 ΕΥΡΩ + ΑΛΛΑ 40 ,(ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΑΨΕΙ)ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΝΩ Η ΚΑΝΗ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΒΑΦΗ ,ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΗΛ. ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΦΗ ΕΧΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑ "ΚΡΑΤΗΡΑΚΙΑ" (ΠΟΡΟΥΣ) (PITTING CORROSION ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) , ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΒΑΦΗ .ΕΡΩΤΗΜΑ ,ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ Η ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ??? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ .

ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΕΝΑ ¨"ΝΥΧΙ" ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΞΕΒΑΨΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΒΑΦΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (BLUEING) EKANA TA ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς η βαφή δεν έγινε σωστά, ή δεν αδρανοποιήθηκε όπως έπρεπε, και δημιούργησε κρατήρες. Είναι απίθανο οι κρατήρες να έχουν αφαιρέσει τόσο μέταλλο που να καθιστούν την κάννη ανασφαλή. Αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο πηγαίνετε για μια μέτρηση πάχους τοιχωμάτων.

Η μόνη διόρθωση που μπορεί να γίνει είναι μια εκ νέου λείανση της κάννης και σωστή βαφή. Αλλά αυτό θα αφαιρέσει και άλλο μέταλλο από την επιφάνεια της κάννης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Νικήτα

Ξεκίνησα να γεμίζω .410 κάλυκες με gualandi συγκεντρωτήρες (Η40, το μακρύ κύπελο). Μου πρότειναν την πυρίτιδα NOBEL SPORT tecna-n Η πυρίτιδα αυτή στο επίσημο σάιτ της έχει δεδομένα μέχρι 28γρ. Εγώ επιθυμώ βάρη 14-16 γρ.

Η ερώτηση είναι: Η πυρίτιδα είναι σωστή για το διαμέτρημα; Αν ναί, ποιό το ενδεδειγμένο βάρος αντίστοιχα για τις παραπάνω γομώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο κάλυκας του διαμετρήματος 36, λόγω του μικρού όγκου και των αυξημένων πιέσεων λειτουργείας θέλει ειδική αντιμετώπιση. Το φυσίγγι αυτό αναπτύσσει πιέσεις λειτουργείας μέχρι 4 τόνων ανά τετραγωνική ίντσα, πολύ πιο πάνω από τις πιέσεις του 12αριού. Συνεπώς για το 36 υπάρχουν ειδικές ενδείξεις και συχνά ειδικές πυρίτιδες.

Υπάρχουν κατασκευαστές, όπως η Hercules, που δίνουν ειδικές οδηγίες για το διαμέτρημα 36. Αν στείλετε ένα email στη Nobel είναι βέβαιο ότι θα σας δώσει οδηγίες για την γόμωση του 36.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αγαπητέ κύριε Κυπρίδημο

Έυχομαι σε όλο τον κόσμο,κυνηγούς και μη, το 2010 να μας βρεί με υγεία και ευτηχία.

Ο λόγος που σας στέλνω την παρούσα επιστολή είναι οι απορίες που μου γεννηθήκαν για 2 όπλα που βρίσκονται στο πατρικό μου στα Ιωάννινα και ανακάλυψα τυχαία την περίοδο των εορτών.

Ελληνικό μονόκαννο.

Το πρώτο όπλο είναι ένα μονόκανο αγνώστων λοιπών στοιχείων που ανοίκει στον παππού μου και πλέον δεν ειναι σε θέση να χρησημοποιηθεί λόγο διάβρωσης, το μοναδικό που γράφει είναι ο αριθμός 67307 στην βάση της πάπιας(εικ1) καθώς και ο αριθμός 5 στην βάση του όπλου(εικ2)

Βελγικό φλόμπερ.

Το δέυτερο όπλο είναι ένα φλόμπερτ και αυτό με λίγα στοιχεία πάνω του αφού το μόνο που γράφει είναι BOK ENGLISH STEEL στην βάση δίπλα στο κλείστρο.(εικ3)

Kαι για τα 2 όπλα θα ήθελα να μάθω τα εξής (αν είναι δυνατων απο τα έλαχιστα στοιχεία που σας έδωσα)

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και περιμένω της απαντήσεις σας.Σούλης Χρήστος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μονόκαννο 12άρι μάλλον είναι ελληνικής κατασκευής, ίσως ένα Ζιγλινάρμ, και λόγω της ελληνικής κατσκευής έχει κάποια συλλεκτική αξία.

Το δεύτερο όπλο, το φλόμπερ, είναι μάλλον βελγικό. Ο μεγάλος αριθμός παραγωγής αυτών των όπλων και η μέτρια ποιότητα τα καθιστά αναξιόλογα από την συλλεκτική άποψη.

Επειδή δεν υπάρχουν χαρτιά θα υπάρχει δυσκολία δήλωσης των όπλων. Η προθεσμία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και δεν προβλέπεται τρόπος δήλωσης όπλων που ανήκαν σε θανόντα. Είναι ένα από τα μεγάλα κενά του νόμου περί όπλων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αγαπητέ Νικήτα,

Αρχικά θα ήθελα να σου εκφράσω τις θερμότερες μου ευχές για το νέο χρόνο και να σου ομολογήσω ότι είμαι φανατικός αναγνώστης του περιοδικού σου.Έχω στην κατοχή μου ένα ΜΙROKU MK70 GAME και θα ήθελα να μου πεις αν είναι δυνατόν, την χρονολογία κατασκευής του, τις πιέσεις δοκιμής και αλλά στοιχεία, τα οποία δεν μπορώ να βρώ από το βιβλίο σου ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΟΠΛΩΝ, γιατί το όπλο αυτό κατασκευάζεται στην ιαπωνία. Μεταξύ των κλειδιών υπάρχει μια σφραγίδα με τρεις ομόκεντρους διακεκομένους κύκλους και ένα Η πλαγιαστό πιο κάτω υπάρχει το SP μέσα στον κύκλο κάτι σαν φύλλο πιο κάτω ΝP και πιο κάτω αναγράφει το μ΄΄ηκος της θαλάμης που είναι 2 3/4,πάνω στην κάνη έχει ένα σήμα που γράφει μέσα BEL και άλλο ε΄να που έχει απ' έξω κάτι σαν κορώνες και από κάτω φύλλα και μέσα κάτι που μοιάζει με σήμα λίρας. Ο αριθμός του όπλου είναι 42216. Επίσης θα ήθελα να μάθω πως μπορούμε να γνωρίζουμε την χρονολογία κατασκευής ενός οποιουδήποτε όπλου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Πέτρος Κίτσιος ,Κύπρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο λόγος που δεν βρίσκονται σφραγίδες ευρωπαϊκές στο Miroku είναι ότι η Αμερική και η Ιαπωνία δεν έχουν σύστημα δοκιμής και σφράγισης των όπλων από Τράπεζες Δοκιμών. Ο κατασκευαστής δοκιμάζει τα όπλα του στο εργοστάσιο και τα σφραγίζει με τις δικές του σφραγίδες. Αυτή η τακτική δεν μειώνει την αξιοπιστία των Αμερικανικών και Ιαπωνικών όπλων.

Οταν τα όπλα εισάγονται σε χώρες μέλη της Ενωσης Τραπεζών Δοκιμής (CIP) τότε δοκιμάζονται και σφραγίζονται.

Προφανώς το Miroku ήλθε στην Κύπρο κατευεθείαν από την Ιαπωνία και έτσι δεν σφραγίστηκε, αφού η Κύπρος δεν έχει Τράπεζα Δοκιμής. Ομως δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά καλό όπλο.

Η χρονολογία κατασκευής διακρίνεται από το σύστημα που ακολουθεί ο κάθε κατασκευαστής, και κάποτε από την τακτική της Τράπεζας Δοκιμής. Οι Ιταλοί, για παράδειγμα, έχουν το σύστημα σφράγισης της χρονολογίας στην Τράπεζα Δοκιμής. Η Browning ενσωματώνει τον χρόνο στον αύξοντα αριθμό του όπλου. Για άλλους υπάρχουν κατάλογοι με τους αριθμούς και την χρονολογία κατασκευής. Είναι άγνωστο ποιο σύστημα ακολουθεί η Miroku.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.