ΟΠΛΟΠΩΛΕΙΟ- ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

26/2/11

Πέρασε στα ψιλα των ειδήσεων, το επάγγελμα του οπλοπώλη θεωρήθηκε κλειστό επάγγελμα από την Τρόικα και ζητήθηκε η απελευθέρωση του.

Οι ελάχιστοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που το σχολίασαν το έκαναν με τον γνωστό επιδερμικό τρόπο του παντογνώστη. Αποσιωπητικά, εισαγωγικά και δύο τρία θαυμαστικά ήταν οι τεχνικές διακωμώδησης που χρησιμοποίθηκαν και τίποτε άλλο.

Τι εννοούσε όμως η Τρόικα;

Προφανώς τους αντισυνταγματικούς περιορισμούς που επιβάλλει ο νόμος περί όπλων στις επιχειρήσεις πώλησης όπλων. Οπως για παράδειγμα τον όρο που λέει ότι οι κάτοχοι άδειας πώλησης όπλων δεν μπορούν να είναι και μέλη ΔΣ σκοπευτικών σωματείων. Οπως την αφαίρεση άδειας αν ένας συγγενής εξ αγχιστίας διαπράξει ποινικό αδίκημα και άλλα.

Η είδηση όμως είναι αλλού. Ενώ η Τρόικα και ολόκληρη η Ευρώπη μας πιέζουν να καταργήσουμε αναχρονιστικές διατάξεις που πνίγουν την οικονομία (σε αυτό δεν έχουν άδικο, έστω και αν στα υπόλοιπα είναι δυνάστες), κάποιοι του χώρου μας πιέζουν για περισσότερο στραγγαλισμό.

Αν οι πηγές μου είναι σωστές, κάποιοι ζήτησαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το πάγωμα στην έκδοση νέων αδειών εμπορίας όπλων. Δηλαδή ζητούν την δημιουργία ενός ολιγοπωλίου που θα περιλαμβάνει μόνο αυτούς που τώρα έχουν άδεια. Αν δηλαδή έλθει στην Ελλάδα μια μεγάλη ξένη εταιρεία, πχ Φρανκόνια, και θέλει να ανοίξει κατάστημα κυνηγετικών ειδών δεν θα μπορεί να πάρει άδεια και έτσι δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα μπορεί βέβαια να συστήσει συνεταιρισμό με κάποιον από τους ήδη κατέχοντες άδεια και κανείς δεν σκέφτηκε τις προεκτάσεις αυτής της σκέψης.

Η πρόταση, αν έγινε, δικαιολογεί την άποψη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατεία και η δυσχέρανση ίδρυσης νέων επενδύσεων κατευθύνονται από τα παλιά τζάκια και όχι από την ίδια την διοίκηση. Ο ένας είναι ηθικός και ο άλλος φυσικός αυτουργός στην απονέκρωση της οικονομίας. Αν αυτό αληθεύει στον δικό μας κλάδο τότε ανοίγει την συζήτηση για άλλους κλάδους, πιο ζωτικούς, όπως για παράδειγμα την εμπορία τροφίμων και φαρμάκων όπου τα μεγέθή είναι υπερπολλαπλάσια.

Είναι δυνατόν να προτάθηκε αυτό στο έτος 2012; Αυτή ήταν η προσπάθεια βελτίωσης του χώρου που διέγνωσαν οι ιθύνοντες του χώρου μας, δεν είδαν άλλα στραβά και ανάποδα. Δεν διάβασαν του ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Το ψάχνω το θέμα και θα επανέλθω.

Oplognosia English Pages


Diamanco

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.