ΣΑΦΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ

24/9/14

Ξεκίνησα στις 17.42 από σπίτι για να βγάλω άδεια κυνηγίου και επέστρεψα στις 19.59, κατάκοπος και κατά 156 Ευρώ ελαφρύτερος. Αυτά για την αίτηση. Η άδεια θα είναι έτοιμη σε τέσσερις μέρες, οπόταν θα χρειαστεί και νέο σαφάρι και απώλεια χρόνου.

Κάπου μέσα σε αυτή την ταλαιπωρία υπάρχει κάτι το εκμεταλλεύσιμο και δυνητικά ωφέλιμο. Πριν το δούμε ας κάνουμε κάποιες συγκρίσεις.

Στην "θηραματοβριθή" πολιτεία της Μιννεσότα, η άδεια για μικρό θήραμα (μικρό ίσον ότι δεν είναι αρκούδα, ελάφι, άλκη) κοστίζει 15 ευρώ, βγαίνει ΑΜΕΣΩΣ από κάθε είδους καταστήματα και βενζινάδικα. Για συνταξιούχους, απόστρατους και νέους κάτω των 18 υπάρχουν γενναίες εκπτώσεις. Ο φασιανός και τα παπιά κοστίζουν μερικά Ευρώ παραπάνω, ενώ το ελάφι προσθέτει τριάντα Ευρώ. Εν ολίγοις με 70 Ευρώ βγαίνει άδεια γενική, ΑΜΕΣΑ.

Στην Αγγλία κατήργησαν την άδεια κυνηγίου το 1995 και γλύτωσαν από την γραφειοκρατεία και το κόστος διαχείρισης. Το κυνήγι συνεχίζει ακάθεκτο, και προσφέρει περισσότερα στην εθνική οικονομία σήμερα σε σύγκριση με την εποχή των αδειών.

Στην Κύπρο η άδεια κοστίζει 77 Ευρώ, πιο ακριβή από εδώ αν υπολογίσουμε ότι ο χώρος είναι στο 1/25 της Ελλάδας. Ομως η άδεια βγαίνει μέσω Διαδικτύου, χωρίς χρονοτριβή.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Αν γινόταν μια προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατείας, ίσως και άλλη μια για μείωση του κόστους, ενδέχεται το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο "γιατρικό" κατά των παρασυλλόγων.

Με ειδικό "κυνηγόσημο" που θα εκδίδεται απο κυνηγετικούς συλλόγους και σημεία που οι σύλλογοι εξουσιοδοτούν (καταστήματα κυρίως) τελειώνει το θέατρο των αιτήσεων, εγκρίσεων, εντύπων κλπ.

Η αρχική άδεια διατηρεί τον ρόλο της ως πιστοποίηση ικανότητας του κυνηγού και την ιδιότητα του ως μέλος συλλόγου. Η ετήσια θεώρηση παίρνει τη μορφή ενός "κυνηγόσημου" που θα δίνεται προς πώληση μόνο στους συλλόγους ενταγμένους στην ΚΣΕ. Το "κυνηγόσημο" επικολλημένο στο βιβλιάριο αποτελεί απόδειξη θεώρησης και τέρμα τα τρεχάματα.

Τα τέλη υπέρ του συλλόγου μπορούν να ενσωματωθούν με τη μορφή ενός προϋπολογισμένου ποσοστού κέρδους, μέσω διάθεσης σε τιμή χονδρική και πώληση σε λιανική για να εξασφαλίζοντα τα έσοδα των συλλόγων. Ενδέχεται μερικοί ευφυείς λειτουργοί να αυξήσουν τα έσοδα του συλλόγου προσφέροντας ακόμα και σύστημα παράδοσης της άδειας "πόρτα-πόρτα" με ανάλογη επιβάρυνση.

Εξυπακούεται ότι η παροχή του "κυνηγόσημου" από τις αρχές προς τους συλλόγους θα γίνεται προπληρωτέα, με επιστροφή χρημάτων για όσα μένουν απούλητα και επιστρέφονται.

Σωματεία που δεν ανήκουν στην ΚΣΕ, θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο σύστημα του "φέρε άδεια και ξαναέλα σε Χ ημέρες".

Πόσοι λέτε να προτιμήσουν την ταλαιπωρία μπροστά στην βολή τους με το "κυνηγόσημο"; Λίγοι, πολύ λίγοι θα έλεγα. Αλλά Ελλάδα είναι αυτή, τα παράδοξο είναι ενδημικό, ίσως και να μας εκπλήξουν τα γεγονότα.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.