ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

29/5/13

Σπάνια στα ελληνικά τεκταινόμενα βγαίνει μια τόσο καθαρή και διαυγής φωνή. Διαβάστε το κείμενο απάντηση του Σταύρου Αλεξανδρή προς την Χριστοφυλλίδου, την οικοδημοσιογράφο του ΣΚΑΙ:

Πρώτο Βραβείο «Επιστημονικού Σκοταδισμού» στην Ενημέρωση στον Σκάϊ — ανοικτή επιστολή του Σταύρου Αλεξανδρή

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 17, 2012

Αγαπητή κ. Κ. Χριστοφιλίδου,

Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την εκπομπή σας ECO-News στις 11/12/2012 http://www.skai.gr/tv/show/?showid=63902 η οποία αποτελεί φαινόμενο άκρατης τρομολαγνείας. Θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρώτο βραβείο “Επιστημονικού Σκοταδισμού» στην ενημέρωση. Εκφράσεις όπως:

«Η Ελλάδα στο κόκκινο»,… «Ο χάρτης της χώρας αναμένεται να αλλάξει δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής»… «Συμφώνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το CLIMRUN και την έρευνα αστεροσκοπείο,WWF»,… Μια έρευνα που παρουσιάζει τα κλιματικά δεδομένα της χώρας για τις περιόδους 2021-2071 και 2071-2100 (!!!)

Και η συνέχεια: «η έρευνα χρησιμοποίησε πραγματικά κλιματικά δεδομένα για την Ελλάδα της περιόδου 1960-1990 και προσομοιώνοντας τα κατέληξε σε συμπεράσματα που τα αποτύπωσε σε χάρτες»… Το οικοσκόπειο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο …και εξειδικεύει με μεγάλη λεπτομέρεια».

Οι εκφράσεις αυτές γελοιοποιούν κάθε επιστημονική έννοια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η λέξη «δεδομένο» σημαίνει το αδιαμφισβήτητο στοιχείο, και κάθε τι που ισχύει μέχρι τώρα (Μπαμπινιώτης σελ.456). Τι εννοείτε όταν λέτε « πραγματικά κλιματικά δεδομένα» . Υπάρχουν και δεδομένα «ψεύτικα»? Για να το προσδιορίζετε ίσως κάτι θα γνωρίζετε. Υπάρχουν κλιματικά δεδομένα της χώρας προερχόμενα από το μέλλον 2071-2100? Ίσως υπάρχει σύγχυση μεταξύ της έννοιας του «δεδομένου» και του «επιστημονικού διαλογισμού» ή την έννοιας του «αβέβαιου σεναρίου» και της «μελλοντολογίας». Είναι δυνατόν αυτό να στοιχειοθετεί σοβαρή έρευνα?

Στις 5 Ιουνίου 2012, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων σε ημερίδα με θέμα «Κλιματική Μεταβολή και Δάση» διετύπωσα σημαντικές αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή με τη μορφή που παρουσιάζεται. Συγκεκριμένα εξέφρασα την άποψη, ότι οι υπάρχουσες μη πιστοποιημένες κλιματικές παρατηρήσεις (χρονοσειρές) στον Ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα η ανυπαρξία θεμελιωδών κλιματικών παραμέτρων σε όλη την επικράτεια, δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσουν και να χρεώσουν τις παρατηρούμενες αλλαγές σε ένα περιορισμένης έκτασης δασικό ή περιβαλλοντικό σύστημα, στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ο όρος κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζει μια σημαντική και μόνιμη αλλαγή στη στατιστική κατανομή των καιρικών συνθηκών για περιόδους που κυμαίνονται από μερικές δεκαετίες έως και εκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς, η έναρξη και το πέρας ενός φυσικού γεγονότος μέσα σε περιορισμένη χρονική κλίμακα δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με την έννοια της κλιματικής αλλαγής, όπως συστηματικά και ασύνδετα σήμερα κατά κόρο χρησιμοποιείται και παραποιείται. Η εισαγωγή αμφιλεγόμενων δεδομένων και παρατηρήσεων σε κλιματικά μοντέλα δημιουργούν προβλέψεις σεναρίων υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, που θα ήταν ακραίο να αποτελέσουν εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης και σχεδιασμού υψηλού κόστους για τις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Σήμερα ο όρος «κλιματική αλλαγή» αποτελεί παγκοσμίως ένα κατάλληλα επικοινωνιακό εργαλείο που εξυπηρετεί πολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Παρά τις αμφιβολίες τις οποίες διετύπωσα δεν υπήρξε καμία αντίδραση σε αυτές τις απόψεις καθώς υπήρχαν παρόντες, ερευνητές από την ομάδα στην οποία αναφέρεσθε.

Σύμφωνα με μια διεθνή δημοσκόπηση http://www.gallup.com/poll/147203/Fewer-Americans-Europeans-View-Global-Warming-Threat.aspx#2 (στην ερώτηση: Πόσο σημαντική απειλή για σας και την οικογένειά σας η είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη»;) η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην τρομοκρατία της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως μεταξύ 100 χωρών με ποσοστό 87% (αυξήθηκε το 2010). Η δεύτερη Ευρωπαϊκή χώρα, Πορτογαλία βρίσκεται στην 10η θέση με 73% και ακολουθεί η Ουγγαρία (72%) στην 14η θέση της γενικής κατάταξης για το 2010. Δεν νομίζω να θεωρήσετε τυχαίο που το ΔΝΤ και οι ομότυποι συμπράττοντες έχουν επισκεφθεί τις χώρες αυτές? Η τάση οικονομικής κατάρρευσης μιας χώρας είναι αντιστρόφως ανάλογος με την άνθιση του περιβαλλοντικού τρόμου που παρέχεται μέσω της ενημέρωσης και της παιδείας σε αυτή την χώρα. Συνδέεται άρρηκτα με τις ελαττωμένες αντιστάσεις μιας κοινωνίας στην προπαγάνδα και στην παραπληροφόρηση. Η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή έχουν το ίδιο κέντρο διαχείρισης. Οι άνθρωποι που επανδρώνουν όλα τα κέντρα περιβαλλοντικής πολιτικής δεν έχουν ουδεμία σχέση με το φυσικό αντικείμενο του κλίματος. Ο κατάλογος είναι μακρύς και αναμφισβήτητος.

Δυστυχώς ο καημένος Έλληνας από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο βομβαρδίζεται την τελευταία δεκαετία με αμφιλεγόμενο εκπαιδευτικό υλικό που έχει ως αποτέλεσμα την ακραία μορφή εκφυλισμού της σκέψης. Έχουμε δημιουργήσει την γενιά του «Τρομοκηπίου», δανειζόμενος τον όρο από γνωστό Πανεπιστημιακό.

Εντυπωσιακή είναι και η συνέντευξη http://www.ishow.gr/yt_player.asp?personGuid=A78535D9-5275-4F44-B152-9AC77169F051&ytid=JcsfiBi_Qz4 τριών λεπτών και 44 δευτερολέπτων που παραχωρήσατε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αποτυπώνεται η «πεμπτουσία» της «Αδιαμφισβήτητης Ιδέας της Κλιματικής Αλλαγής». Πραγματικά δεν ήμουν σε θέση να συγκρατήσω την συγκίνηση μου όταν άκουσα τον καλεσμένο σας να λέει: “…στο πρόσωπο του Sir Nicholas Stern όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για αναδείξουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής βρίσκουμε ένα πολύ δυνατό και φυσικό σύμμαχο ”. Ειλικρινά σας συγχαίρω διότι έχετε πράξει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όταν η χώρα μας θα απαλλαχθεί από τους οσφυοκάμπτες και υποτελείς που διαχειρίζονται (για τον ιδιαίτερο προσωπικό του λόγο ο καθένας) το μέλλον και την καθημερινή ζωή την δική μας και των παιδιών μας ίσως δούμε μια ακτίνα φωτός σε αυτό τον τόπο.

Ειλικρινά σας ζητώ συγγνώμη για το έντονο ύφος μου, αλλά πιστέψτε με ότι αυτό οφείλεται σε συσσωρευμένη αγανάκτηση.

Εκείνο που θα πρέπει να συνοδεύει τον κάθε επιστήμονα εκτός από την αναζήτηση της αλήθειας είναι η ΗΘΙΚΗ και η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ , o διάλογος και το επιχείρημα.

Η άγνοια μπορεί να συγχωρεθεί μέχρι να έρθει η γνώση. Δεν συγχωρείται όμως η σιωπή όταν υπάρχει η γνώση.

Φιλικά

Σταύρος Αλεξανδρής

Η υπογράμμιση δική μου… Και, συγγνώμη, θα γύρευε ποτέ κανείς ρέστα από τον Γκαίμπελς;”

Σχόλιο Ν. Κυπρίδημου- Ετυχε να γνωρίσω την Χριστοφυλλίδου ένα βράδυ στα γραφεία του «Εθνος-Κυνήγι», στην αρχή της σταδιοδρομίας μου εκεί. Τότε ήταν η ακτιβίστρια υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων του Αρκτούρου. Ανελίχθηκε στην θέση που κατέχει σήμερα ως υπεύθυνη των Econews του ΣΚΑΙ. Όλα αυτά τα χρόνια περιμένω να ακούσω μια πραγματική οικολογική είδηση από την εν λόγω συνάδελφο. Μια είδηση για γνήσιο οικολογικό θέμα που στέκει μόνο του, χωρίς την απαραίτηση δόση οικοτρομοκρατίας και απειλής. Κάτι ας πούμε σαν τα αυτοποτιζόμενα μποστάνια που ανακάλυψε ένας Αυστραλός οικολόγος. Εχω όμως υπομονή, θα περιμένω και άλλα δέκα χρόνια και καλά να είμαστε να ξαναδούμε την περίπτωση.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.