ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ JIM CORBETT

27/3/15

Το Jeffery του Corbett  με μισές φωτιές έφερε 230 000 δολλάρια. Φωτό Julia

http://jamesdjulia.com/item/1038-373/

Το πιο καθαρόαιμο κυνηγετικό όπλο είναι το ραβδωτό δίκαννο, και το πιο κυνηγετικό ραβδωτό δίκαννο πρέπει να είναι το όπλο με το οποίο ο Jim Corbett σκότωσε ανθρωποφάγους τίγρεις στην Ινδία του μεσοπολέμου. Το συγκεκριμένο δίκαννο πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία στην Αμερική.

Η ιστορία του Corbett, όπως την καταγράφει ο ίδιος δημοσιεύτηκε αποσπασματικά στο περιοδικό Κυνήγι και Σκοποβολή κατά την δεκαετία του 1980. Ο Corbett μεγάλωσε στην Ινδία, μιλούσε τις τοπικές διαλέκτους της ενδοχώρας και είχε τεράστια γνώση και εμπειρία του τοπίου και της πανίδας της Ινδίας. Οταν εμφανίζονταν ανθρωποφάγοι τίγρεις ή λεοπαρδάλεις ήταν ο κυνηγός που καλούσαν οι τοπικοί κυβερνήτες για βοήθεια.

Η φράση ανθρωποφάγος τίγρης ακούγεται κάπως χαριτωμένη. Δεν ήταν. Η τίγρης του Τσαμπαουάτ είχε σκοτώσει 400 άτομα πριν συναντηθεί με τον Corbett. Δεν ήταν απλά περιστατικά, αλλά τρομακτικές καταστάσεις που τρομοκρατούσαν ολόκληρες επαρχίες.

Ο Corbett κυνήγησε αυτά τα ανθρωποφάγα ζώα μόνος του, με το ραβδωτό του δίκαννο και μια χούφτα σφαίρες. Έστηνε καρτέρια στη ζούγκλα, συχνά περνώντας τη νύχτα γαντζωμένος σε κάποιο κλαδί, διαβάζοντας τον άνεμο, προσπαθώντας να μαντέψει την κατεύθυνση που θα ερχόταν η τίγρης ή η λεοπάρδαλη.

Το ραβδωτό δίκαννο που χρησιμοποιούσε πιο συχνά ο Corbett πρόφατα δημοπρατήθηκε στην Αμερική. Οι προδιαγραφές και η ιστορία του από την κατασκευή του μέχρι την πώληση του έχουν ενδιαφέρον.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Το Jeffery του Corbett  με μισές φωτιές έφερε 230 000 δολλάρια. Φωτό Julia

Το Jeffery του Corbett με μισές φωτιές έφερε 230 000 δολλάρια. Φωτό Julia

Το δίκαννο σε διαμέτρημα 450/400 3" κατασκευάστηκε από την γνωστή για τα ραβδωτά της δίκαννα W.J.Jeffery and Co στο Λονδίνο το 1909. Οι κάννες είναι από ατσάλι Krupp Gussstahl με αυτομάτους εξολκείς.

Η ρίγα είναι κοίλη και έχει τις γνωστές ράμπες για την στήριξη των σκοπευτικών, δηλαδή ανοικτό κλισιοσκόπιο πίσω και ακή μπροστά.

Το κλείδωμα του όπλου είναι με το γνωστό συρτάρι του δίκαννου συν τρίτο κλειδί σε μορφή "κεφαλής κούκλας". Εχει δύο σκανδάλες, καθώς για επικίνδυνα θηράματα οι δύο σκανδάλες αυξάνουν την αξιοπιστία και μειώνουν την πιθανότητα εμπλοκής. Επίσης οι δύο σκανδάλες δεν ακυρώνουν τη χρήση της μιας κάννης λόγω αφλογιστίας της άλλης όπως συμβαίνει στα μονοσκάνδαλα.

Οι βελόνες έχουν τις γνωστές μούφες βελόνας ενώ η ασφάλεια είναι απλή και όχι αυτόματη. Και εδώ η επιλογή επιβάλλεται από το είδος της χρήσης του όπλου- κυνήγι επικίνδυνων θηραμάτων.

Το κοντάκι έχει πιστολοειδή λαβή, όπως συνηθιζόταν για ραβδωτά δίκαννα για να προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο του όπλου τόσο στη σκόπευση όσο και κατά την ανάκρουση. Οι γραμμές του κοντακιού καθώς και η χάραξη του όπλου είναι στο πάντα διακριτικό στυλ των Αγγλων κατασκευαστών της εποχής. Δεν υπάρχουν χρυσά και παραστάσεις.

Και τώρα για την πραγματικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: το όπλο του Corbett ήταν ένα απλό Ανσον-Ντήλυ, δηλαδή με μισές φωτιές. Είναι ενδιαφέρον ότι η W.J.Jeffery που ειδικευόταν σε ραβδωτά δίκαννα προτιμούσε τον μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ για τα όπλα της, ακόμα και το ελεφαντοτούφεκο 600 Nitro Express παρά τις απόψεις ότι οι ολόκληρες φωτιές υπερέχουν σε αντοχή και αίσθηση σκανδάλης. Το όπλο συνοδευόταν από την εργοστασιακή του θήκη και μερικά φυσίγγια διαμετρήματος 450/400.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Επίσης Jeffery, με ολόκληρες φωτιές, και χρυσά ένθετα, στην ίδια δημοπρασία, έφερε 45 000 δολλάρια. Φωτό Julia

Επίσης Jeffery, με ολόκληρες φωτιές, και χρυσά ένθετα, στην ίδια δημοπρασία, έφερε 45 000 δολλάρια. Φωτό Julia

Ο Corbett πούλησε το δικαννο του σε έναν Καναδό κυνηγό από το Βανκούβερ. Αυτός με τη σειρά του το πούλησε στον διάσημο Αμερικανό κυνηγό και οπλογνώστη Elmer Keith που αρθρογαφούσε για πολλά χρόνια στο περιοδικό Guns and Ammo. Το δίκαννο μνημονεύεται σε πολλά άρθρα του Keith.

"Εχω το δίκαννο του Jim Corbett, ένα ύψιστης ποιότητας όπλο με μισές φωτιές W.J.Jeffery με το οποίο ο Corbett σκότωσε τόσες ανθρωποφάγους τίγρεις στην Ινδία κατ'εντολή της Ινδικής κυβέρνησης. Επίσης το χρησιμοποίησε στην Αφρική. Αυτό το όπλο δείχνει περισσότερη χρήση και λιγότερη κατάχρηση από οποιοδήποτε άλλο όπλο έχω δει. Το μέταλλο της βάσης λάμπει σαν ασημένιο δολλάριο. Το κλείδωμα είναι γερό σαν παγίδα. Το σκάλισμα φαίνεται ακόμα καλύτερο στο λειασμένο ατσάλι [ΣΣ προφανώς ξέβαψε η αρχική ταρταρούγα]. Η ψάθα στο κοντάκι έχει σβήσει από το πολύ πιάσιμο. Οι κάννες έχουν προφανή φθορά στις ραβδώσεις αλλά καμία διάβρωση. Ο Corbett κυνηγούσε τίγρεις από δέντρα και φυλάχτρες και το όπλο έχει φάει τις βροχές του. Μπορεί ο Corbett να μην είχε καθαριστικό λάδι Hoppe's φαίνεται όμως ότι οι κάννες καθαρίζονταν σωστά με μπόλικο ζεστό νερό. Παρά την εξωτερική εμφανή φθορά το δίκαννο αυτό παραμένο ακριβές, έρριξα βολές στα 80 μέτρα και οι βολές ήταν δυόμισυ εκατοστά η μία από την άλλη (δύο βολές δύο κάννες). Θα ήθελα να είχα γνωρίσει τον Corbett, το βιβλίο του "Οι Ανθρωποφάγοι Τίγρεις του Κουμαόν" είναι αριστούργηματικό σε ότι αφορά τους τίγρεις. Το όπλο είναι για μένα πολύτιμο επειδή ανήκε σε αυτόν τον άνθρωπο. Μαθαίνεις πολλά πράγματα για έναν άνθρωπο από την κατάσταση του όπλου του."

Μια ακόμη λεπτομέρεια: το οπλο στην δημοπρασία έφτασε τις 230 000 δολλάρια συν 40 000 περίπου χιλιάδες δολλάρια προμήθεια του οίκου δημοπρασιών Julia.

Γιατί αυτό το ραβδωτό δίκαννο έπιασε αυτή την τιμή όταν ακριβώς τα ίδια δίκαννα, του ίδιου κατασκευαστή σε άλλες δημοπρασίες σπάνια πιάνουν 15 000 δολλάρια και ένα ολοκαίνουργιο παρόμοιο αγγλικό ραβδωτό δίκαννο κοστίζει 65 000 δολλάρια;

Εδώ είναι που επεισέρχεται ο παράγοντας "συλλεκτική αξία" και "κατάσταση" με όλη τους την σημασία. Το όπλο έχει φθορά αλλά όχι κατάχρηση, εικάζεται ότι μέσα στη φθαρμένη ψάθα έχει ακόμα ιδρώτα και αίμα τίγρης που έμεινε εκεί από τα κυνήγια του Corbett. Η ιστορία του όπλου το καθιστά συλλεκτικό και αντικαθιστά την όποια απώλεια κατάστασης.

Η ιστορία του όπλου είναι γνωστή, με κάθε πώληση και αγορά να καταγράφονται και να αποδεικνύονται με αλληλογραφία. Εκτός από τον Corbett ιδιοκτήτης ήταν και ο διάσημος Elmer Keith.

Η κατάσταση του δίκαννου αυτού είναι καλή. Παρά τα 106 χρόνια του είναι ακόμα χρήσιμο και μπορεί να κυνηγήσει. Δεν είναι απλά ένα παλιό ερείπιο που προωθείται ως "συλλεκτικό" επειδή είναι παλιό και ερείπιο.

Είναι πασιφανές ότι η κατάσταση του, και η παντελής απουσία προσπαθειών από τους μεταγενέστερους του Corbett ιδιοκτήτες να το "ανακαινίσουν" διατήρησαν την αξία του συγκεκριμένου δίκαννου στις 230 000 δολλάρια.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.