ΦΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

7/7/16

Κύριε Κυπρίδημε καλημέρα σας για 2η φορά. Πάντοτε, λίγο πριν ή μετά την αγορά νέας καραμπίνας -να ναι καλά η Benelli με τη Vinci στα 990- αρχίζουν Ομηρικοί ''πόλεμοι'' στην παρέα για τα + / - των 2 μεγάλων κατηγοριών: αδρανείας ή αερίων τελικά; Ε, καταλαβαίνεις τι γίνεται με τους οπαδούς των μεν και των δε... Έτσι όμως βγαίνουν και αρκετές νέες απορίες για τον κύκλο λειτουργίας. Θα σε παρακαλούσα να περιγράψεις τις κύριες διαφορές του κύκλου ανάμεσα στους 2 μηχανισμούς και ιδιαίτερα να μας δώσεις τα φώτα σου και για τα παρακάτω:

1) Πότε περίπου ''ξεκλειδώνει'' το κλείστρο για να υποδεχτεί το νέο φυσίγγι στη θαλάμη; Πριν ή μετά το πέρασμα από τις οπές αερίων στο δαχτυλίδι ή μετά την έξοδο των αερίων-σκαγίων από την κάννη; Στις ''αδρανείας'' πότε γίνεται αυτό; (σε βιντεάκι στο youtube νομίζω συμβαίνει ελάχιστα πριν την έξοδο των σκαγίων)

2) Στις ''αερίων'', η αδράνεια που συνεπάγεται η εκπυρσοκρότηση, κινεί μερικώς και το πιστόνι που στη συνέχεια υποβοηθείται από τη ροή των αερίων ή το πιστόνι κινείται αποκλειστικά από τη ροή των αερίων και μόνο;

3) Γίνονται μικροκινήσεις του πιστονιού όταν δεν περνάνε αέρια από μέσα του, ώστε να μπορούν δυνητικά και να ξεκλειδώσουν ακόμη το κλείστρο όταν π.χ. πέσει η καραμπίνα κάθετα από τα χέρια με δύναμη στο έδαφος; Τι γίνεται με τις ''αδρανείας'';

4) Όπως πολλές φορές έχεις πει, η πυρίτιδα καίγεται στα πρώτα 50cm περίπου της κάννης. Τι ποσοστό αερίων περίπου περνάει από τις οπές στο δαχτυλίδι και στη συνέχεια στο πιστόνι για να ξεκλειδώσει το κλείστρο στις ''αερίων'';

5) Περνάνε καθόλου αέρια της καύσης στο μηχανισμό αδρανείας, όπως συμβαίνει με τον κύκλο λειτουργίας στις αερίων;

6) Τέλος, αν δεχτούμε μια υποθετική κλίμακα από το 1 (=μηδενική συγκέντρωση κάπνας/βρωμιάς/πυρίτιδας) έως το 10 (=πλήρης συγκέντρωση), που θα βρίσκονταν κατ' εκτίμηση από πλευράς καθαριότητας ο μηχανισμός μιας καραμπίνας αδρανείας κι αυτός μιας αερίων;

Σε ευχαριστώ και πάλι από Κατερίνη, ο πιστός σου αναγνώστης, Μιχάλης Πετρίδης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που ανοίγουν γενικότερο πεδίο συζήτησης.

1- Θα ήταν μεγάλο σχεδιαστικό ατόπημα να ανοίγει το όπλο ενώ αναπτύσσονται πιέσεις μέσα στην κάννη. Με το κλείστρο ελεύθερο και υπό πίεση αερίων η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Σε όλα τα όπλα, το βλήμα έχει εξέλθει της κάννης και μετά αρχίζει η διαδικασία ξεκλειδώματος του κλείστρου. Υπάρχουν αρκετά βίντεο που δείχνουν όπλα σε αργή κίνηση και εκεί φαίνεται καθαρά πως το κλείστρο αρχίζει την κίνηση του αφού έχει βγει η γόμωση από το στόμιο.

2- Στο σύστημα αερίων το πιστόνι, όταν αρχίσει το όπλο να παλινδρομεί, έχει την τάση να μένει ακίνητο, λόγω αδράνειας (αδράνεια ίσον τάση σωμάτων να μείνουν ακίνητα ή εν κινήσει). Ετσι η επαφή πιστονιού και κάννης ενισχύεται. Δηλαδή χρειάζεται η πίεση των αερίων για να αποκολλήσουν το πιστόνι και να το μετακινήσουν προς τα πίσω.

3- Οταν τραβούμε το αυτί του κλείστρου, αυτή η κίνηση προκαλεί την απαγκίστρωση του κλειδιού του κλείστρου από την ουρά της κάννης. Μετά από την απαγκίστρωση αρχίζει η κίνηση του κλείστρου προς τα πίσω.

Στις περισσότερες καραμπίνες αν προσπαθήσουμε να κινήσουμε το κλείστρο προς τα πίσω χωρίς να ακουμπήσουμε το αυτάκι τότε το κλείστρο δεν ανοίγει.

Είναι δυνατή η πτώση από τέτοιο ύψος και με τόση ορμή ώστε να μετακινηθεί το αυτάκι. Και μετά να κινηθεί το κλείστρο. Αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο.

Σε καραμπίνες αδρανείας, όπου το κλείστρο έχει αρκετή μάζα έχει παρατηρηθεί η μετακίνηση του κλείστρου και το ξεκλείδωμα της κεφαλής από την υποδοχή στην κάννη. Αυτό είναι ενοχλητικό, αλλά δεν είναι επικίνδυνο, διότι με το ξεκλείδωμα κλειδώνει η βελόνα και δεν μπορεί να πυροδοτήσει το όπλο.

4- Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου μέτρηση του ποσοστού αερίων που περνά στο πιστόνι. Αν συγκρίνουμε την χωρητικότητα της κάννης, σε σύγκριση με την χωρητικότητα του συστήματος αερίων, σε κυβικά εκατοστά, είναι προφανές ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρό όγκο αερίων.

5- Στο σύστημα αδρανείας, έχοντας υπόψη ότι το κλείστρο αρχίζει να κινείται αφού η γόμωση έχει φύγει από το στόμιο, ελάχιστα αέρια περνούν στον μηχανισμό. Αυτά που περνούν είναι ουσιαστικά ο "καπνός" που βλέπουμε στην κάννη σε σπαστά όπλα όταν τα ανοίξουμε.

6- Ο μηχανισμός αδρανείας είναι άπειρα πιο "καθαρός" για τους λόγους που αναφέρονται στο 5 πιο πάνω. Σε κλίμακα από 1-10 θα έβαζα την καραμπίνα αδρανείας στο 1 και την αερίων στο 7. Το αναφέρω από πείρα, έχοντας εξετάσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ακαθάριστες καραμπίνες και των δύο τύπων.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.