ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΠΛΑ- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ

30/12/09

beretta 304.

Beretta 304: έχει όμοιο μηχανισμό με την 302, βελτιωμένο κλείστρο, ιδιαίτερα καλό ζύγισμα και φτιάχτηκε σε πολύ λίγα αντίτυπα. Αν η αγορά είχε σωστά αισθητήρια αυτό το μοντέλο θα ήταν πιο πολύτιμο από το 302, όμως δεν έχει.

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η επιστολή του φίλου Σταύρου Σαλονικίδη από το Κιλκίς:

"Γεια σου αγαπητε Νικητα.Το τελευταιο καιρο γινεται μεγαλη συζητηση για τα συλλεκτικα οπλα .Βλεπω στις αγγελιες να πουλανε οπλα μαζικης παραγωγης πιο ακριβα απο οτι τα πουλουσαν οταν υπηρχαν στην αγορα σαν καινουρια.π.χ ενα brno ενω στοιχιζε 160.000δρ. τωρα το πουλανε 1500E.Eπισης ενα αθλιο KRUPP-ESSEN 1000E .Ενα απλο baikal του 70''1000Ε και μια Α-302 σε αναλογες τιμες .Μονο στο χωριο μου εχει 15 Α-302 που εχει 50 κυνηγους.

ΕΛΕΟΣ!!! Τι ειναι τελικα αυτο που κανει ενα οπλο μαζικης παραγωγης ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ? Μηπως πηραν τα μυαλα τους αερα? Ετσι οπως πανε σε λιγο τις καρεκλες του καφενειου[αν σταματησουν να παραγονται]θα τις κανουν συλλεκτικες. Επισης πολλοι εμποροι μεταχειρισμενων οπλων πουλανε οπλα εισαγωγηs σε τιμες τριπλασιες-τετραπλασιες απο οτι εξω.Ενταξει δεν λεω ολοι θα ζησουμε αλλα οχι και ετσι.Ευχαριστω για τον χρονο και το χωρο σου.(Διαβαζω εδω και χρονια ολα τα αρθρα σου απο την εποχη του ΚΥΝΗΓΙ-ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ. Αυτα τα τευχη ειναι ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ!!!) Ευχαριστω ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΙΛΚΙΣ."

Ας αρχίσουμε με τα κυνηγετικά όπλα μαζικής παραγωγής που αυθαίρετα ανακηρύσσοντα συλλεκτικά και οι τιμές τους πηγαίνουν στα ύψη.

Να αρχίσουμε πρώτα με την έννοια "συλλεκτική αξία". Η συλλογή δεν είναι απλά μια ποσότητα αντικειμένων του ίδιου είδους, πχ μια ποσότητα κυνηγετικών όπλων. Η συλλογή, για να είναι συλλογή, πρέπει να έχει κάποια ταξινομική οργάνωση, δηλαδή να είναι αντιπροσωπευτική των όπλων ενός οίκου, μιας εποχής, ενός διακεκριμένου ατόμου. Η συλλογή κρίνεται από την αξία που έχει κρινόμενη από την άποψη ενός μελλοντικού μελετητή του αντικειμένου που θα ψάξει, κάποτε στο μέλλον να βρει πληροφορίες και η συλλογή θα τον βοηθήσει στην έρευνα του.

Beretta 626, η λιανική τιμή του ήταν 330 000 δραχμές την τελευταία χρονιά παραγωγής. Οταν βγήκε το μοντέλο 471, που είναι παρόμοιο με το 626 και έχει τιμή 4000 Ευρώ, τα μεταχειρισμένα 626 πήραν την ανιούσα.

Beretta 626, η λιανική τιμή του ήταν 330 000 δραχμές την τελευταία χρονιά παραγωγής. Οταν βγήκε το μοντέλο 471, που είναι παρόμοιο με το 626 και έχει τιμή 4000 Ευρώ, τα μεταχειρισμένα 626 πήραν την ανιούσα.

Ενα όπλο στολισμένο με εξαιρετική καρυδιά και σκάλισμα με χρυσά ένθετα δεν είναι συλλεκτικό. Είναι πολύτιμο, αλλά όχι συλλεκτικό, εκτός και αν πρόκειται για δείγμα δουλειάς ενός ονομαστού χαράκτη μέσα σε μια συλλογή άλλων όπλων χαραγμένων από τον ίδιο καλλιτέχνη.

Ενα όπλο μαζικής παραγωγής μπορεί κάλλιστα να είναι αντικείμενο συλλογής. Μια από τις πιο αξιόλογες συλλογές λειόκαννων όπλων στον κόσμο ανήκει σε μια ελληνοκαναδική οικογένεια. Ο πατέρας και οι υιοί της οικογένειας κατάφεραν να έχουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλα τα λειόκαννα Browning. Ενας μελετητής των Browning μπορεί να συμβουλευτεί αυτή την συλλογή και να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα.

Μια άλλη συγκεκριμένη περίπτωση συλλογής από όπλα μαζικής παραγωγής ανήκει σε έναν φίλο που έχει μαζέψει μονόκαννα διαφόρων κατασκευαστών. Δεν είναι πολλά, αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν δείγματα όλων περίπου των μηχανισμών μονόκαννου που χρησιμοποιήθηκαν στον 20ο αιώνα.

Ούτε τα μονόκαννα του φίλου, ούτε τα Browning των Ελληνοκαναδών, δεν αποκτούν αυξημένη αξία επειδή εντάχθηκαν σε κάποια συλλογή. Η συλλογή είναι αυτό που έχει αξία, όχι τα μεμονωμένα δείγματα της.

Τα φαινόμενο αυξημένης τιμής μερικών όπλων, όπως οι καραμπίνες Α302, τα πλαγιόκαννα Brno, και βέβαια οι καραμπίνες Browning Auto 5, δεν έχει καμία σχέση με συλλεκτική αξία. Πρόκειται για αξία που οφείλεται στην λειτουργικότητα και φήμη που απέκτησαν αυτά τα όπλα όταν ήταν στην παραγωγή και μετέπειτα όταν τα μεταγενέστερα μοντέλα των παραγωγών δεν κατάφεραν να επαναλάβουν την επιτυχία. Το αποτέλεσμα είναι μια φήμη που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση. Για παράδειγμα, η Browning Auto 5 είχε για διάδοχο την Α-500 που δεν κατάφερε να αντικαταστήσει την Α-5. Η Α 302 στέκει μέχρι σήμερα ως υπόδειγμα απλού και λειτουργικού κυνηγετικού όπλου. Το Brno είχει ολόκληρες φωτιές και κάννες ντεμιμπλόκ, ένα σπάνιο συνδυασμό στην τιμή που προσφερόταν.

Dickson Round Action σε διαμέτρημα 16, ένα σπάνιο όπλο που πιάνει ψηλές τιμές σε δημοπρασίες στο εξωτερικό. Είναι σίγουρα ποθητό, είναι όμως και συλλεκτικό;

Dickson Round Action σε διαμέτρημα 16, ένα σπάνιο όπλο που πιάνει ψηλές τιμές σε δημοπρασίες στο εξωτερικό. Είναι σίγουρα ποθητό, είναι όμως και συλλεκτικό;

Ομως η αυξημένη ζήτηση και οι ψηλές τιμές είναι πρόσκαιρα φαινόμενα. Η αγορά βρίθει από καλά όπλα, τα σημερινά Browning και Beretta είναι καλά και έχουν καλύψει τα κενά που άφησε η κατάργηση της Α-5 και Α 302. Οταν αυτή η αντίληψη περάσει στην ευρύτερη αγορά τότε ο κάθε επίδοξος αγοραστής θα σκεφτεί πολύ σοβαρά την επιλογή μεταξύ μιας ολοκαίνουργιας Urika ή μιας Α 302 στα ίδια λεφτά. Θύματα βέβαια θα είναι όσοι αγοράσουν τις Α 302 σε υπερβολική τιμή.

Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας νοσταλία και όλοι είμαστε λίγο πολύ ευάλωτοι σε αυτόν. Τα όπλα που είχαμε όταν ξεκινήσαμε την κυνηγετική μας σταδιοδρομία ασκούν μια μοναδική έλξη. Αυτή η έλξη όμως σβήνε με την κάθε γενιά. Οταν φύγουν αυτοί που μεγάλωσαν με τις Auto 5 η αξία θα πέσει, όπως έπεσε η αξία των άλλοτε διάσημων και περιζήτητων Pieper Bayard. Ομως ενόσο δρα η νοσταλγία η τιμή θα παραμένει στα ύψη.

Σίγουρα συλλεκτικό όπλο είναι το ελληνικό μονόκαννο Μυλωνάς, που προοριζόταν για εξοπλισμό του ελληνικού στρατού. Είναι σπάνιο και ιστορικά πολύτιμο τεκμήριο.

Σίγουρα συλλεκτικό όπλο είναι το ελληνικό μονόκαννο Μυλωνάς, που προοριζόταν για εξοπλισμό του ελληνικού στρατού. Είναι σπάνιο και ιστορικά πολύτιμο τεκμήριο.

Τελικά υπάρχουν μερικά μοντέλα όπλων που λόγω της ιδιάζουσας αισθητικής τους, ασκούν μια μοναδική έλξη άσχετα με την εποχή. Το γαλλικό Ideal και η χράπα χρούπα Winchester μοντέλο 12 είναι δύο χαρακτηριστικά όπλα με "αυταξία". Τα σχήματα τους, οι αναλογίες τους, η αίσθηση στα χέρια μιλούν σε κάθε γενιά κυνηγών. Αλλά ακόμη και αυτά το μοναδικά όπλα δεν είναι συλλεκτικά και έχουν κάποιο λογικό όριο τιμής.

Παραδόξως τα επιθυμιτά όπλα δεν είναι σπάνια, έχουν βγει σε χιλιάδες και κάποτε σε εκατομμύρια αντίτυπα. Η σπανιότητα είναι άλλος παράγοντας που δεν προσδίδει συλλεκτική αξία αλλά δρα στην τιμή. Υπάρχουν δεκάδες μάρκες που είναι σπάνιες επειδή ο κατασκευαστής πτώχευσε γρήγορα, αλλά αυτό δεν κάνει τα όπλα συλλεκτικά.

Μια συλλογή από σχετικά φθηνά όπλα που όμως έχει αξία σαν πηγή τεχνικών στοιχείων, αποτελείται από μονόκαννα. Στην φωτό απεικονίζονται τρία από αυτά- το αγγλικό Argyle, το Beretta και το Bernardelli.

Μια συλλογή από σχετικά φθηνά όπλα που όμως έχει αξία σαν πηγή τεχνικών στοιχείων, αποτελείται από μονόκαννα. Στην φωτό απεικονίζονται τρία από αυτά- το αγγλικό Argyle, το Beretta και το Bernardelli. Σημειώστε ότι κάθε ένα έχει μοναδικό μηχανισμό ανοίγματος και όπλισης του μηχανισμού, άρα είναι τεχνικά ενδιαφέροντα.

Τώρα για τα μεταχειρισμένα πρόσφατης εισαγωγής, η απάντηση είναι απλή. Η διαδικασία εισαγωγής είναι τόσο χρονοβόρα, γραφειοκρατικά φορτισμένη και δαπανηρή, που ο κάθε εισαγωγέας δίκαια αναμένει να βγάλει αρκετά χρήματα που θα δικαιολογούν την ταλαιπωρία. Αντίστοιχα, το σύστημα δεν διευκολύνει την ιδιωτική εισαγωγή. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μεταχειρισμένα κυνηγετικά όπλα στην Ελλάδα είναι αρκετά πιο ακριβά από ότι είναι στο εξωτερικό.

Δίκαννο εξαιρετικής ομορφιάς, Ferlib Mignion. Κάθε λεπτομέρεια είναι υποδειγματική σε δουλειά και φινέτσα. Ομως δεν είναι συλλεκτικό, έστω και αν είναι ακριβούτσικο.

Δίκαννο εξαιρετικής ομορφιάς, Ferlib Mignion. Κάθε λεπτομέρεια είναι υποδειγματική σε δουλειά και φινέτσα. Ομως δεν είναι συλλεκτικό, έστω και αν είναι ακριβούτσικο.

Η συμβουλή όταν ακούσετε την λέξη "συλλεκτικό" είναι προσοχή! Αν δεν είστε μεθοδικός και αφοσιωμένος συλλέκτης προσπεράστε το "συλλεκτικό", αφήστε το για τους πραγματικούς συλλέκτες. Αν είστε συλλέκτης ήδη θα ξέρετε ότι η αξία ενός κυνηγετικού όπλου εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και τα κριτήρια κατάστασης είναι καταγραμμένα σε εγχειρίδια συλλεκτών. Ενα όπλο με φθαρμένες κάννες, τσαλακωμένες βίδες, σάπιο κοντάκι, δεν έχει αξία ακόμη και αν είναι το μοναδικό όπλο που κατασκεύασε με τα χέρια του ο ίδιος ο James Purdey για τον βασιλιά τάδε. Πέρασαν οι εποχές που μερικοί επιτήδειοι ξεγελούσαν τον κόσμο με αυτές τις μπαρούφες.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.