Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ

25/12/08

Browning B-80, και όμως εσωτερικά είναι ένα Beretta 302 με όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα και δέχεται τα ίδια ανταλλακτικά.

Browning B-80, και όμως εσωτερικά είναι ένα Beretta 302 με όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα και δέχεται τα ίδια ανταλλακτικά.

Μας λένε οι πάντες ότι περνάμε περίοδο οικονομικής ύφεσης και τα λεφτά δεν είναι αρκετά. Σε τέτοιες εποχές, λένε οι οικονομολόγοι, προσφέρονται ευκαιρίες για όσους τοποθετούν τα χρήματα τους έξυπνα.

Και για να το θέσουμε στα δικά μας πλαίσια, ποια αγορά αυτή την εποχή είναι έξυπνη; Ποιες είναι οι "ευκαιρίες";

Εικασίες κάνουμε, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η ευκαιρία είναι τα μεταχειρισμένα όπλα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αρκετοί παράγοντες του χώρου αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό για αγορές μεταχειρισμένων κυνηγετικών όπλων.

Δεν είναι όμως όλα τα μεταχειρισμένα ευκαιρίες. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα αξιόλογα μοντέλα που τώρα βγαίνουν στην αγορά λόγω "συνταξιοδότησης" των κατόχων τους και όχι λόγω οικονομικής ανάγκης. Κυνηγοί που κλείνουν την κυνηγετική σταδιοδρομία τους πουλούν όπλα που είχαν αγοράσει πριν 25 χρόνια, αυτά τυχαίνει να είναι τα πιο αξιόλογα όπλα- οι Beretta 302 και οι κλώνοι της, τα Merkel 47 και 147, AYA, Slavia-Skoda, Browning Auto 5, Baikal, Beretta S56, Robust 222. Σπανιότερα είναι τα παλιά SKB, Miroku, Winchester που δεν είχαν μόνιμη αντιπροσώπευση στην δεκαετία του 1970. Σε κάθε περίπτωση η εστίαση είναι σε όπλα για τα οποία βρίσκονται ανταλλακτικά.

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Η κυνηγετική σειρά των 302.

Η κυνηγετική σειρά των 302. Το μάγγκνουμ ήταν ξεχωριστό μοντέλο. Το μεταγενέστερο 303 είχε κάννες μάγκνουμ με θαλάμες 76 χιλιοστών σε όλες τις εκδόσεις καθώς και βελτιωμένο κλείστρο.

Η καλύτερη επιλογή και η πιο εύκολη στην ανακαίνιση είναι η οικογένεια Beretta 301, 302, 303, 304 και οι συγγενικές παραγωγές όπως η Breda Altair, Browning B-80. Αυτές οι καραμπίνες αντέχουν στο χρόνο, είναι εξαιρετικά καλά σχεδιασμένες (όλο το Ιντερνέτ αντιλαλεί με το ερώτημα γιατί η Beretta σταμάτησε την παραγωγή τους, όπως θα έχετε διαπιστώσει όσοι παρακολουθείτε τα Ιντερνετικά).

Η παραγωγή όλων αυτών το μοντέλων γινόταν από την Beretta και ουσιαστικά είναι τό ίδιο όπλο. Το μοντέλο 303 είναι το πιο τελειοποιημένο έχοντας ενισχυμένο κλείστρο, αλλά το 302 έχει πιο απλό σύστημα αποσυναρμολόγησης με τον πίρο της σκανδαλοθήκης να παίζει τον ρόλο του στοπ της αποθήκης. Οποιο μοντέλο και αν επιλεγεί η ανακαίνιση είναι απλή υπόθεση και η αγορά έχει πληθώρα ανταλλακτικών. Οι τιμές κυμαίνονται από 500 έως 1500 Ευρώ (για ατουφέκιστη 302 στο κουτί της).

Για τους μερακλήδες η 304 συνδύαζε τα πλεονεκτήματα του 302 και 303 μαζί  με εξαιρετικό ζύγισμα.

Για τους μερακλήδες η 304 συνδύαζε τα πλεονεκτήματα του 302 και 303 μαζί με εξαιρετικό ζύγισμα. Ομως είχε θαλάμη μόνο στα 70 χιλιοστά και έτσι δεν ευδοκίμησε στην αγορά όπου όλα έπρεπε να είναι μάγκνουμ. Παραμένει μια εξαιρετική ευκαιρία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της καραμπίνας είναι ότι δεν έχει το πρόβλημα του "κουνήματος" των κλειδιών που παρουσιάζουν τα δουλεμένα δίκαννα. Το κούνημα θέλει οπλουργό και σημαντική δαπάνη για να διορθωθεί στο δίκαννο.

Η Browning Auto 5 είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση διότι αφότου σταμάτησε η παραγωγή στο Βέλγιο το 1976 έχει αποκτήσει την υπόσταση του συλλεκτικού όπλου και ανάλογο τίμημα. Επιπλέον η Auto 5 έχει σύστημα ελατηρίου που δεν είναι τόσο απλό και εύκολο στην ανακαίνιση όσο το σύστημα αερίων. Για τον ίδιο λόγο λείπουν και οι παλιές Benelli από τον κατάλογο των καλών αγορών. Τα ανταλλακτικά τους δεν βρίσκονται εύκολα.

ΤΑ ΔΙΚΑΝΝΑ

Δίκαννο Merkel.

Δίκαννο Merkel με τα χαρακτηριστικά των γερμανικών όπλων: περαστό κλειδί, δείκτες όπλισης και "αυτιά" που κρατούν τις κάννες.

Στην δεκαετία του 1970 τα κυρίαρχα δίκαννα της αγοράς, όχι τα πιο φθηνά, αλλά τα πιο επιθυμιτά, ήταν τα Merkel ανατολικής Γερμανίας που εισήγαγε το κατάστημα Μπούσουλας στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Το μοντέλο 47 με απλούς εξολκείς πουλιόταν προς 18500 δραχμές τότε. Ηταν ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο δίκαννο με μισές φωτιές για τα λεφτά του και αντέχει στο χρόνο.

Το Slavia, γνωστό και με τα ονόματα BRNO και Skoda, είχε ολόκληρες φωτιές, απλοποιημένες βέβαια, κάννες γνήσιες ντεμιμπλόκ, και ήταν φθηνότερο από το Merkel. Είναι από τα πιο εύκολα επισκευάσιμα δίκαννα.

Η αντιπροσωπεία των όπλων της Manufrance ήταν στην πάνω μεριά της πλατείας Κλαυθμώνος, στο κατάστημα Κάζος και εκεί πήγαιναν όσοι ήθελαν ένα Robust. Το πιο δημοφιλές μοντέλο ήταν το 222 με απλούς εξολκείς που είναι εξαιρετικά στιβαρό και απλό. Εχει σύστημα με μισές φωτιές και γερά κλειδιά και σπάνια κουνάει. Η αδυναμία του Robust είναι η στερέωση του γάνζτου της πάπιας και αυτό φτιάχνεται εύκολα.

ΑΥΑ έφερνε ο Μπούσουλας, και στην Ελλάδα το πιο γνωστό μοντέλο ήταν το ΑΥΑ 117 που μιμείτο την εξωτερική εμφάνιση του Merkel, ήταν ένα γερμανοειδές σχήμα με μάγουλο στο κοντάκι, λαβή ντεμί πιστολέ και δείκτες όπλισης. Η τιμή του ήταν χαμηλότερη από το Merkel. Πιο σπάνια ήταν τα αγγλοφέρνοντα μοντέλα όπως το ΑΥΑ Yeoman και το ΑΥΑ Νο 4. Τα ΑΥΑ έχουν κάννες ντεμιμπλόκ, ανταλλάξιμο πίρο καννών και απλό μηχανισμό Ανσον Ντήλυ.

Στα σουπερποζέ της τότε εποχής, τα σκήπτρα είχαν τα Beretta S56, S57, S58. Πιο σπάνια ήταν τα Merkel 200 και τα Simson ενώ αρκετά δημοφιλή ήταν και τα Franchi.

Βάση σουπερποζέ Winchester 101, προσέξτε την ομοιότητα με το Browning B25 και την μασσίφ κατασκευή της βάσης.

Βάση σουπερποζέ Winchester 101, προσέξτε την ομοιότητα με το Browning B25 και την μασσίφ κατασκευή της βάσης.

Τα Merkel έχουν μια άνοδο τιμών σήμερα. Τα παλαιότερα Beretta έχουν πάρει και αυτά την ανιούσα διότι είναι μεν όμοια με τα σημερινά μοντέλα στον μηχανισμό αλλά τα παλιά έχουν καλύτερο σκάλισμα (μερικά, όχι όλα) και πιο προσεγμένα ξύλα. Το Franchi ήταν και παραμένει ένα αξιόπιστο σουπερποζέ και βρίσκεται σε καλές τιμές.

Από τα λιγότερο γνωστά όπλα το Miroku έφτασε σε μικρό αριθμό, συχνά από επαναπατριζόμενους ιδιώτες. Το Miroku είναι ουσιαστικά ένα Browning B25 φτιαγμένο στην Ιαπωνία και είναι καλοφτιγαμένο αν και μερικά είναι βαριά, φτάνοντας τα 3,5 κιλά. Στα μεταχειρισμένα οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα καλές.

Τα Winchester σουπερποζέ 101 είναι και αυτά βασισμένα στο σύστημα Browning αλλά κατασκευαζόντουσαν από άλλη ιαπωνική εταιρεία για λογαριασμό της Winchester. Είναι καλά όπλα που σήμερα αποκτούν συλλεκτική αξία στην Αμερική.

Τα SKB μοντέλα 500 και 600 είναι ιδιαίτερα καλά σουπερποζέ, που δέχονται ανταλλακτικά από τα σύγχρονα μοντέλα, ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Τα παλιά είχαν καλύτερο σκάλισμα, και το μοντέλο 600 είχε επάργυρη βάση με βαθύ σκάλισμα που σήμερα δύσκολα βρίσκεται ακόμη και σε όπλα "λούσσο". Με βάρος κοντά στα 3,5 κιλά είναι βαριά όπλα, αλλά αυτό κρατά τις τιμές χαμηλά.

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

Τα σουπερποζέ της σειράς 5 της Beretta.

Τα σουπερποζέ της σειράς 5 της Beretta. To S-56 E ήταν το καλύτερο από τα "συνηθισμένα" μοντέλα και μετά ερχόταν η σειρά με τα χειροποίητα SO.

Οι πρόγονοι του πλαγιόκαννου Beretta 471 Silver Hawk, που σήμερα πωλείται προς 4000 Ευρώ ήταν το Beretta 625 (απλοί εξολκείς), 626, καθώς και τα παλαιότερα 425 και 426, ενώ υπήρχαν και τα ίδια ακριβώς μοντέλα της Breda με την ονομασία Andromeda. Είναι εξαιρετικά δίκαννα, στα οποία ταιριάζουν τα ανταλλακτικά του 471, χωρίς να χρειάζεται δουλειά στο χέρι κλπ.

Τότε οι τιμές του 626 ήταν το ένα τέταρτο των σημερινών. Λίγα 626/6 και Andromeda ήλθαν στην Ελλάδα. Ομως αν βρεθεί κανένα μην το αγνοήσετε. Είναι από τα πολύ καλά δίκαννα.

Πιο σπάνια είναι κάποια ποιοτικα ισπανικά δίκαννα όπως τα Victor Sarasqueta, και μερικά ιταλικά δίκαννα που έφτασαν από ιδιωτικές εισαγωγές που τότε επιτρεπόντουσαν. Το 1978 το κατάστημα Στόχος στην Ιπποκράτους πούλησε ανώτερο μοντέλο Sarasqueta με αποσπώμενες φωτιές για 20 000 δραχμές. Αυτά τα όπλα σήμερα θα περιμένουν αγοραστή.

Δεν γίνεται αναφορά στα ακριβά όπλα που εισάγονταν τότε, όπως τα Fratelli Gamba και τα ακριβότερα Merkel σουπερποζέ. Αυτά είναι αντικείμενο συλλεκτικού ενδιαφέροντος και σαφώς δεν βρίσκονται στα επίπεδα τιμών που συζητάμε εδώ, δηλαδή κάπου μεταξύ 500 και 1500 Ευρώ. Αυτή την κατηγορία θα την δούμε σε μελλοντικό άρθρο.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Η τσίλικη καραμπίνα KTG που βρήκατε σε ένα φίλο στην επαρχία στα 400 Ευρώ είναι δελεαστική. Ομως αυτή η περίπτωση όπως και άλλες σχετικά άγνωστες καραμπίνες (Smith and Wesson, SKB καραμπίνες, Simplex, Perfex κλπ) δεν έχουν ανταλλακτικά και για αυτό δεν συγκατελέγονται στις καλές αγορές.

Σχετικά άγνωστα δίκαννα καθώς και όπλα παλαιότερα της δεκαετίας του 70, όπως τα παλιά Pieper, και άλλα είναι εκτός επειδή έχουν περάσει κακουχίες και απαιτούν αρκετά χρήματα για να επανέλθουν σε χρήσιμη και ασφαλή κατάσταση. Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε για ευκαιρίες με χαμηλή τιμή όταν το κόστος επισκευής ξεπερνά το κόστος ενός καινούργιου όπλου!

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.