ΔΙΚΑΝΝΑ ROBERTSON

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ Ή ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΣΗ;

26/8/10

Το πλαγιόκαννο Robertson, προσέξτε τις ψεύτικες πλάκες, την διατήρηση της στήριξης του κοντακιού με βίδες στη λαβή, το τετράγωνο σχήμα.

Το πλαγιόκαννο Robertson, προσέξτε τις ψεύτικες πλάκες, την διατήρηση της στήριξης του κοντακιού με βίδες στη λαβή, το τετράγωνο σχήμα.

Το όνομα Robertson είναι σημαντικό στον κόσμο των όπλων. Ο κύριος Robertson ήταν ο ιδιοκτήτης της διάσημης εταιρείας Boss & Company που ιδρύθηκε το 1812 και κατασκευάζει δίκαννα που μερικοί τα κατατάσσουν στην κορυφή των παγκόσμιας οπλοκατασκευής.

Πρόσφατα η Boss αποφάσισε να προσφέρει ένα όπλο προσιτό σε τιμή. Προφανώς για να μην μειώσει το γόητρο του ονόματος Boss που ανέκαθεν ήταν όπλα "ύψιστης ποιότητας", τα νέα όπλα θα φέρουν το όνομα Robertson.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Οι προδιαγραφές των νέων όπλων δίνουν μια εικόνα ακόμη και αν δεν τα έχουμε δει από κοντά.

Τα όπλα κατασκευάζονται στο Μπέρμιγχαμ, και όχι στο κέντρο της αριστοκρατικής κατασκευής το Λονδίνο. Η μέθοδος κατασκευής θα είναι σύγχρονη με χρήση μηχανών CNC αντί την έμφαση στο χέρι που έχουν τα Boss.

Το μοντέλα θα είναι δύο, ένα σουπερποζέ και ένα πλαγιόκαννο, αμφότερα με διακοσμητικές πλάκες, αντί για τις ολόκληρες φωτιές των Boss.

Το σουπερποζέ Robertson, με κάννες μονομπλόκ, κοντάκι με τζαβέτα (!), και την συγγένεια του σχήματος με ιταλικά όπλα μέσης κατηγορίας.

Το σουπερποζέ Robertson, με κάννες μονομπλόκ, κοντάκι με τζαβέτα (!), και την συγγένεια του σχήματος με ιταλικά όπλα μέσης κατηγορίας.

Προφανώς όταν ένα ποζέ έχει διακοσμητικές πλάκες τότε έχει μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης. Η εταιρεία δεν δίνει φωτογραφίες του μηχανισμού, αλλά δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για μηχανισμό που θα μοιάζει με όλα τα άλλα ποζέ της αγοράς που επιλέγουν τον μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης.

Συνεπώς αυτό που θα έχουμε είναι ένα ποζέ που μηχανικά είναι όμοιο με τα ιταλικά και άλλα. Οι όποιες διαφορές θα είναι στην εμφάνιση- με σίδερο πάπιας και ημισφαίρια καννών τύπου Boss. Το σκάλισμα θα είναι χειροποίητο και η καρυδιά θα είναι γαλλική. Οι κάννες θα είναι μονομπλόκ, και θα είναι το πρώτο αγγλικό όπλο με κάννες αυτού του είδους!

Το πλαγιόκαννο δεν θα έχει κάννες μονομπλόκ. Προφανώς για να διατηρηθεί η όψη του όπλου με κάννες ντεμιμπλόκ η κατασκευή θα είναι μια παραλλαγή της χελιδονοουράς. Ο μηχανισμός θα είναι Ανσον-Ντήλυ, με τα γνωστά ελατήρια V και τους περιορισμούς που αυτά επιβάλλουν. Και για να διατηρηθεί η ομοιότητα με το Boss θα έχει ψεύτικες πλάκες και τα γνωστά στοιχεία πολυτέλειας- γαλλική καρυδιά και χειροποίητο σκάλισμα.

ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ;

Το ιταλικό Rizzini πωλείται σε ένα κλάσμα της τιμής του Robertson.

Το ιταλικό Rizzini πωλείται σε ένα κλάσμα της τιμής του Robertson.

Οι τιμές των νέων όπλων είναι τσουχτερές. Το ποζέ θα τιμάται από 16000 έως 24000 δολλάρια, ενώ το πλαγιόκαννο θα κοστίζει 11000 έως 20000 δολλάρια.

Η κοστολόγηση σε δολλάρια είναι μια ένδειξη ότι τα όπλα στοχεύουν την αμερικανική αγορά. Η πιστοποίηση για ατσάλινα σκάγια, το πρώτο διαμέτρημα που είναι το 20 και η παροχή μονής σκανδάλης είναι οι άλλες ενδείξεις ότι τα νέα όπλα "πάνε Αμέρικα".

Εκεί στην Αμερική, τα νέα όπλα θα βρούνε απέναντι τους τα όπλα της Connecticut Shotgun (CSMC). Η CSMC προσφέρει ένα πλαγιόκαννο με κυρτή βάση, φτιαγμένο από πιστοποιημένο αμερικανικό ατσάλι με όλα όσα ψάχνει ο Αμερικανός πελάτης με τιμή 4000 δολλάρια.

Επίσης από την CSMC υπάρχει το σουπερποζέ Α10 που είναι πιστή αντιγραφή του Beretta SO με 10 000 δολλάρια.

Οταν κατέβουμε σε κόστος, υπάρχουν δεκάδες σουπερποζέ με πανομοιότυπες προδιαγραφές. Ενα παράδειγμα είναι το "ακριβό" μοντέλο της Rizzini με κυρτή βάση κοστίζει 5000 δολλάρια, τα πιο φτηνά με κανονική βάση αρχίζουν στις 2000 δολλάρια.

Οπως εκμυστερεύθηκε σε Αμερικανούς ειδικούς ο διευθυντής της Boss, στόχος του είναι να ανταγωνιστεί με τα ακριβά ισπανικά όπλα. Αυτό ίσως να ισχύει για το πλαγιόκαννο που είναι συγκρίσιμο με το ΑΥΑ Νο 4 και το XXV, όμως το σουπερποζέ δεν υπάρχει αντίστοιχο ισπανικό, ο ανταγωνισμός είναι απόλυτα ιταλικός.

Στις τιμές που έχει θέσει για τον νέο όπλο ο Αμερικανός αγοραστής φτάνει ένα από τα ιερά τέρατα του σουπερποζέ, το ιταλικό Perazzi MX8 και ΜΧ12 που προσφέρονται προς 10000 δολλάρια στην Αμερική. Και αυτή η σκέψη θα έπρεπε να κάνει τον εμπνευστή των νέων όπλων να αναρωτηθεί που πάει ξυπόλυτος στα αγκάθια!

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

Με τα ίδια λεφτά υπάρχει και το Perazzi.

Με τα ίδια λεφτά υπάρχει και το Perazzi.

Θα πίστευε κανείς ότι μια εταιρεία που παίζει το λειόκαννο στα δάχτυλα της, όπως η Boss, η σχεδίαση ενός "νέου" μοντέλου θα οδηγούσε σε πραγματικά νέα όπλα.

Αντί εκσυγχρονισμού όμως βλέπουμε μια από τα ίδια με μόνη έμφαση στην διακόσμηση- σκάλισμα και ξύλα. Αλλά ακόμη και εκεί δεν πιάνει ψηλά σκορ και πέφτει στην παγίδα της πνευματικής αδράνειας όπως την είχε περιγράψει πρώτος ο επίσης Αγγλος Γκαφ Τόμας.

Στο πλαγιόκαννο με μισές φωτιές, έγραψε ο Τόμας, το μυστικό είναι να αφήσεις τον μηχανισμό να μιλήσει μόνος του και όχι να αντιγράψεις πιστά την εξωτερική εμφάνιση του όπλου με ολόκληρες φωτιές. Η CSMC ακολούθησε την έμπνευση του Τόμας στο έπακρο και έφτιαξε ένα πλαγιόκαννο σε προσιτή τιμή που κυριολεκτικά έχει σαρώσει στην Αμερική.

Για να ξεπεράσεις το CSMC πρέπει να πας παραπέρα και να προσφέρεις κάτι παραπάνω σε τεχνικό επίπεδο και μια εμφάνιση που θα είναι μεν κλασσική αλλά και νέα. Και για να το κάνεις αυτό θα πρέπει πραγματικά να βάλεις το μυαλό που "παίζει το πλαγιόκαννο στα δάχτυλα του" να παράγει. Πρότυπα καλύτερα και φθηνότερα στην κατασκευή από το Ανσον Ντήλυ υπάρχουν πολλά, ακόμη και το Baikal IZ43 είναι καλύτερο. Επειδή το ΙΖ43 αντιγράφει ένα μεγάλο αμερικανικό όπλο, το Winchester μοντέλο 21, θα είχε και ένα ατού στο μάρκετινγκ και την διαφήμιση στην Αμερική. Ενα σύγχρονο πλαγιόκαννο δεν μπορεί να γυρνά την πλάτη επιδεικτικά στο εξαιρετικά καλό σύστημα καννών, το μονομπλόκ, με μόνο στόχο την παροχή της επιδερμικής ομοιότητας στα "καλά" δίκαννα προσφέροντας κάννες υποδεέστερτης κατασκευής!

Προφανώς οι σχεδιαστές του μάρκετινγκ των νέων όπλων δεν κατανοούν πως σκέφτοναι οι χομπίστες του λειόκαννου. Πιστεύουν ότι το όνομα Robertson και η πώληση από την Boss είναι αρκετά για να δημιουργήσουν πωλήσεις. Ισως, αλλά....υπάρχει το ρημάδι το Διαδίκτυο με την άμεση πληροφόρηση και την πρόσβαση σε δεκάδες συζητήσεις όπου καταγράφονται εμπεριστατωμένες γνώμες και απόψεις. Τα παλιά πρότυπα μάρκετινγκ και η επιβλητική χρήση βαρύγδουπων ονομάτων δεν είναι πια εγγύηση για πρόοδο και κέρδη.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα πάνε οι πωλήσεις των όπλων Robertson και τι θα ενοχοποιηθεί αν δεν πάνε καλά.

Oplognosia English Pages


Diamanco

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.