PODENCO

Ο ιβηρικός κουνελοθήρας

30/4/09

Λειότριχο Podenco μεσαίού μεγέθους.

Λειότριχο Podenco μεσαίού μεγέθους.

Η Ιβηρική χερσόνησος έχει μεσογειακό κλίμα, όπως έχει και η Ελλάδα και πέρασε στην αρχαιότητα μια εποχή έντονου εποικισμού από τους Φοίνικες. Λέγεται ότι οι Φοίνικες πήραν στην Ιβηρική χερσόνησο τα κυνηγετικά τους σκυλιά. Αυτή ήταν η αρχή του Podenco και ίσως να εξηγεί την φαινοτυπική συγγένεια του με τα άλλα κυνηγετικά σκυλιά της Μεσογείου, ανάμεσα τους και τον Κρητικό Ιχνηλάτη.

Υπήρχε και μια δεύτερη συμβολή στην δημιουργία της φυλής, αυτή των Αράβων που κατέκτησαν την Πορτογαλία και Ισπανία κατά τον Μεσαίωνα. Αυτοί έφεραν τα λαγωνικά τους, τα μόνα σκυλιά που συμπαθούν οι Αραβες και το αποτέλεσμα είναι τα σημερινά Podenco που θεωρούνται εξαιρετικά σκυλιά στο κυνήγι τριχωτών θηραμάτων.

Τα Podenco είναι ουσιαστικά μια φυλή με τρία μεγέθη και δύο είδη τριχώματος. Υπάρχετο το μικρό, μεσαίο και μεγάλο Podenco και το καθένα έχει κοντό λείο τρίχωμα ή δασύ τρίχωμα όπως του Ντράχτχααρ. Στην πατρίδα του, ή μάλλον στις πατρίδες του, αφού ανήκει εξίσου στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το πιο δημοφιλές τρίχωμα είναι το λείο στο βορρά και το δασύ στο νότο. Οπως λένε οι οι κυνηγοί, το λείο τρίχωμα στγνώνει πιο εύκολα στα υγρά κλίματα του βορρά, ενώ το δασύ τρίχωμα είναι πιο ανθεκτικό στα θαμνοτόπια του νότου.

Το Podenco χρησιμοποιείται στα τριχωτά θηράματα. Το μεγάλο είναι το κατ'εξοχήν γουρουνόσκυλο, ενώ το μεσαίο και το μικρό είναι ειδικευμένα στο κυνήγι του κουνελιού. Είναι ενδιαφέρον ότι ο τρόπος εργασίας και χρήσης ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος. Το μικρό Podenco με ύψος γύρω στα 30 εκατοστά χρησιμοποιείται στο ξεφώλιασμα του κουνελιού, ενώ το μεσαίο είναι περισσότερο χρήσιμο σαν ιχνηλάτης. Συχνά το μικρό Podenco μεταφέρεται σε ειδικό σακίδιο, για να μην κουράζεται και να μην καθυστερεί τον κυνηγό στην πορεία. Οταν εντοπισθεί ο θάμνος ή τα βράχια που κρατούν κουνέλια, από τα σκυλιά μεσαίου μεγέθους, τότε μπαίνει το μικρό για να τρυπώσει στη θαμνούρα ή τις πέτρες και να ξεπετάξει το θήραμα.

Τα Podenco δουλεύουν και ομαδικά. Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό γαύγισμα σινιάλο στα άλλα σκυλιά όταν εντοπιστεί το θήραμα. Το γαύγισμα λέγεται το τραγούδι του αίματος από τους Ισπανούς κυνηγούς και εκτιμάται ιδιαίτερα, όπως και το κλαφουνητό του λαγόσκυλου σε εμάς.

Podenco μεσαίου μεγέθους σε ένα παραγωγικό κυνήγι κουνελιού.. Ο κυνηγός έχει όπλο ρέπλικα του διάσημου Winchester 1883.

Podenco μεσαίου μεγέθους σε ένα παραγωγικό κυνήγι κουνελιού.. Ο κυνηγός έχει όπλο ρέπλικα του διάσημου Winchester 1883.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛ

Το Podenco είναι σκυλί που χρησιμποιεί όλες του τις αισθήσεις στο κυνήγι, και έτσι δεν μπορεί να συγκαταλχθεί στα σκυλιά που διώκουν θήραμα όταν το εντοπίσουν οπτικά (sight hounds) ή σε αυτά που δουλεύουν περισσότερο με τη μύτη (scent hounds). Πρόκειται για σκυλί που χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις- την οξύτατη ακοή του, υποβοηθούμενη και από τα μυτερά και όρθια αυτιά του για να εντοπίσει το θήραμα, την οξεία όραση και την καθόλου αδύναμη μύτη του.

Οταν ψάχνει το Podenco τροχάζει με ένα βηματισμό που δεν καταναλώνει δυνάμεις άσκοπα. Οταν χρειαστεί να καλπάσει το κάνει με αρκετή ταχύτητα για να πιάσει κουνέλι. Το άοπλο κυνήγι με σκυλιά είναι δημοφιλές στην Ισπανία. Εδώ βέβαια ξέρουμε τι γίνεται, να μην τα ξαναλάμε.

Το στυλ είναι θέμα στο οποίο δεν θα εμπλακώ. Στην Ελλάδα εργασιακό στυλ ουσιαστικά έχει αποκτήσει την έννοια του εργασιακού ρυθμού των αγγλικών φυλών και κάθε άλλο στυλ θεωρείται υποδυέστερο. Αν αυτό είναι το κριτήριο τότε θα λέγαμε ότι το Podenco δεν έχει στυλ. Αν ξεφύγουμε από την επιβεβλημένη θεωρία τότε μπορεί να θεωρηθεί άκρως θεαματικό. Αν κρίνουμε από τα βίντεο που είχε στο περίπτερο του ο κύριος Γιαλιτάκης σε μια έκθεση πριν μερικά χρόνια, η εργασία του Podenco είναι χάρμα οφθαλμών για έναν κουνελοκυνηγό.

Από τις έρευνες μου προκύπτει ότι δεν έχει έλθει ακόμα το Podenco στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν υπάρχει Podenco εργασίας. Ισως να υπάρχει κάποιο εκθεσιακό σκυλί αν και δεν έτυχε να το δω. Υπάρχει βέβαια ο Κρητικός Ιχνηλάτης που είναι στενός συγγενής αν και δεν έχει φανεί ακόμη σε κυνήγι κουνελιού.

Ετυχε όμως να δω ένα σκυλί με όμοια σωματική διάπλαση, με όρθια αυτιά, τετράγωνο σώμα και όρθια ουρά να κυνηγά κουνέλια και το στυλ του έμοιαζε με αυτό που γράφεται για τα Podenco. Το σκυλί έψαχνε μεθοδικά, κοντά στον κυνηγό, προφανώς χρησιμοποιώντας τη μύτη του αλλά και τις άλλες του αισθήσεις για να εντοπίσει κουνέλια στο πυκνό. Οταν εντόπιζε θήραμα έμπαινε στο πυκνό και με πρωτοφανές πείσμα πίεζε το κουνέλι να βγει. Ηταν το πιο παραγωγικό ζώο που είδα ποτέ μου σε κυνήγι κουνελιού.

Αν υπολογίσουμε ότι το γνήσιο εργασιακό Podenco συνδυάζει αυτή την παραγωγική δουλειά με εξαιρετική υγεία και μακροζωία, τότε ποιος ενδιαφέρεται για το “στυλ” και τις φέρμες!

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.