ΤΑ ΑΓΡΙΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

11/11/09

Ο εποικισμός της Αυστραλίας δεν έγινε μόνο από ανθρώπους. Ζώα που μεταφέρθηκαν με καλές προθέσεις σήμερα έχουν αυξηθεί σε βαθμό που απειλούν τα γηγενή είδη και την οικονομία της χώρας. Ενα από αυτά τα ζώα είναι το αγριόσκυλο.

Δεν πρόκειται για άγρια σκυλιά, όπως είναι τα ενδημικά Ντίνγκο. Τα αγριόσκυλα της Αυστραλίας είναι κοινά σκυλιά, απόγονοι κατοικιδίων σκύλων που άρχισαν ως αδέσποτα και κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν μακριά από τον άνθρωπο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για τον κάθε κυνόφιλο είναι η εξέλιξη του φαινότυπου του αγριόσκυλου χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου εκτροφέα. Στο φιλμάκι θα δείτε μια σειρά από εικόνες αγριόσκυλων από τη πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας. Αυτά τα σκυλιά προφανώς είχαν προγόνους από διάφορες φυλές, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ομως σήμερα έχουν χαθεί τα πεσμένα αυτιά, το λείο τρίχωμα, κάθε ένδειξη νανισμού ή γιγαντισμού. Η συντριπτική πλειονότητα των αγριόσκυλων έχει μυτερά όρθια αυτιά, σπαστό τρίχωμα, ενώ κυριαρχούν τα μουντά χρώματα και μέσο μέγεθος.

Είναι προφανές ότι οι συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος οδηγούν σε ένα τύπο σκύλου που είναι ικανός να επιβιώσει χωρίς τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο τύπος σκύλου μοιάζει αρκετά με κάποιες φυλές που ζουν σε σκληρές συνθήκες, όπως τα χάσκυ, τα μαλαμουτ και τα γκράχουντ, τα κυνηγετικά σκυλιά της Σκανδιναβίας.

Τα αγριόσκυλα της Αυστραλίας έχουν αυξηθεί παρά την εντατική δίωξη που υφίστανται. Σήμερα υπολογίζονται στις 300 000 ζώα και οι ζημιές τους στην κτηνοτροφία ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολλάρα το χρόνο. Δεν είναι τα μόνα πρώην οικόσιτα ζώα που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η Αυστραλία έχει 23 εκατομμύρια άγρια γουρούνια, 12 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, ενώ έχει και 300 000 άγριες καμήλες, ίσο αριθμό άγριων αλόγων και γαϊδάρων και αρκετά αγριοκάτσικα. Τα κουνέλια και οι λαγοί είναι αμέτρητοι.

Οι Αυστραλοί έχουν μετρήσει τα αδέσποτα και άγρια πλέον ζώα και έχουν υπολογίσει την ζημιά που κάνουν στην οικονομία και την πανίδα. Επίσης κάνουν κάτι για αυτό. Δηλητηριασμένα δολώματα ρίχνονται από ελικόπτερα για να καταπολημήσουν τα άγρια γουρούνια και σκυλιά.

Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Στην Ελλάδα όλοι ξέρουμε ότι τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες στην ύπαιθρο κάνουν ζημιά. Οι σοβαροί ορνιθολόγοι ανησυχούν για την ζημιά στα σπάνια και απειλούμενα είδη, και ειδικά για την παρουσία των αδέσποτων στα καταφύγια και τις προστατευόμενες περιοχές. Ομως η ιδεοληψία μερικών κυριαρχεί και τα αδέσποτα αφήνονται να αυξάνονται και να πληθύνονται ανεξέλεγκτα.

Σημείωση- τα στοιχεία που καταγράφονται παραπάνω είναι από διάφορα έγγραφα και ιστοσελίδες της κυβέρνησης της Αυστραλίας και από την Ενωση Αυστραλών Κτηνοτρόφων.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.