ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ

ΜΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ!

15/3/09

Νεαρή κοκκινοπόδαρη πέρδικα. Η παρουσία νεαρών πουλιών μετά από μια απελυθέρωση είναι αυτό που ψάχνουν οι επιστήμονες και κάτι που ικανοποιεί τους απελευθερωτές!

Νεαρή κοκκινοπόδαρη πέρδικα. Η παρουσία νεαρών πουλιών μετά από μια απελυθέρωση είναι αυτό που ψάχνουν οι επιστήμονες και κάτι που ικανοποιεί τους απελευθερωτές!

Το πρόβλημα με τις απελευθερώσεις θηραμάτων είναι ότι οι περισσότερες δεν πετυχαίνουν. Υπολογίζεται ότι μόλις μια στις δέκα απελευθερώσεις αφήνει ένα βιώσιμο αριθμό θηραμάτων που επιβιώνουν και αναπαράγονται στον χώρο όπου ελευθερώνονται.

Στην Ιταλία έγινε μια προσπάθεια επαναφοράς της κοκκινοπόδαρης πέρδικας, Alectoris Rufa, το 1995. Η προσπάθεια πέτυχε και αξίζει να δούμε το πως έγινε και γιατί πέτυχε.

Ο χώρος της απελευθέρωσης είναι η νότια Τοσκάνη, στην περιοχή της Σιένας. Επιλέχθηκε ένας ημιορεινός χώρος έκτασης 34 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η βλάστηση είναι χαρακτηριστική της ημιορεινής καλλιέργειας που ξέρουμε και στην Ελλάδα: μικτό τοπίο που περιέχει ελαιώνες, αμπέλια, αλσύλλια από βαλανιδιά, βοσκοτόπια και θαμνότοπο. Το κυνήγι επιτρέπεται στην περιοχή με κύριο θήραμα τον φασιανό, λαγό, αγριόχοιρο και ζαρκάδι. Η κοκκινοπόδαρη πέρδικα είχε εξαφανιστεί από τον χώρο αυτό στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τα πουλιά έμειναν σε κλωβούς προσαρμογής για μια εβδομάδα και μετά ελευθερώθηκαν με σειρά, έναν κλωβό κάθε φορά. Οι κλωβοί είχαν διαστάσεις 2Χ2Χ4. Συνολικά απελευθερώθηκαν 2132 υγιή πουλιά από το 1995 μέχρι και το 1997 όταν σταμάτησαν εντελώς οι απελευθερώσεις.

Από την πρώτη χρονιά άρχισε η παρατήρηση και καταμέτρηση των πουλιών από τους επιστήμονες Μερίτζιο και Ντελλά Στέλλα που είχαν και πέντε βοηθούς στις καταμετρήσεις. Τα νούμερα που αναφέρουν οι επιστήμονες είναι εντυπωσιακά.

Μέτρησαν 41 έως 53 κοπάδια πέρδικες. Μέτρησαν φωλιές που περείχαν από 5 έως 12 αυγά και κατέγραψαν μια πυκνότητα πουλιών που έφτασε τα 8,2 πουλιά ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο το 1999. Σημειώστε εδώ ότι η τελευταία απελευθέρωση είχει γίνει το 1997 άρα τα πουλιά του 1999 είχαν επιβιώσει χωρίς καμιά πρόσθετη πληθυσμιακή ενίσχυση. Επίσης τονίζεται ότι τα πουλιά δεν ταϊζονταν μετά την απελευθέρωση.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που καταγράφουν οι επιστήμονες είναι η σύνθεση του πληθυσμού το 1999. Το ποσοστό πουλιών γεννημένων στον βιότοπο ξεπέρασε το 82 τοις εκατό. Με τόσο μεγάλο ποσοστό αναπαραγωγής που η συντριπτική πλειοψηφία των πουλιών είναι γεννημένα ελεύθερα δικαιούται να λέγεται επιτυχία.

Ποια είναι τα μυστικα της επιτυχίας των Ιταλών με την κοκκινοπόδαρη, που μοιάζει πολύ με την δική μας νησιώτικη πέρδικα;

Πριν την απελευθέρωση και κατά την διάρκεια της προσαρμογής της μελέτης έγινε σωστή και αποτελεσματική καταπολέμηση των επιβλαβών. Θανατώθηκαν 975 κοράκια, 1195 καρακάξες και 149 αλεπούδες. Το κυνήγι συνέχισε να επιτρέπεται στην περιοχή αλλά όχι το κυνήγι της πέρδικας. Είναι προφανές ότι η μείωση της αρπακτικότητας που έφτανε το 70 τοις εκατό των αρπακτικών, ήταν σημαντικό συστατικό της επιτυχίας.

Φανταστείτε τι αποτέλεσμα θα είχει η επανεισαγωγή αν οι πέρδικες είχαν τόσες χιλιάδες αρπακτικά πάνω από το κεφάλι τους! Θα ήταν κάπως όπως τις δικές μας προσπάθειες που γίνονται βορά αλεπών και των κοπαδιών καρακάξας που λυμαίνονται την ελληνική ύπαιθρο επειδή κάποιος άσχετος πριν χρόνια πείσθηκε ότι η λέξη “επιβλαβές” δεν ανήκει στο ελληνικό λεξιλόγιο. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, όντως η κατάργηση του όρου “επιβλαβές” είναι δουλειά ενός ατόμου. Αυτή είναι η διαχείριση περιβάλλοντος και θηραματικών πόρων όπως την κατανούμε εμείς. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε εκεί που πρέπει!

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.