ΛΑΓΟΙ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΧΕΣΗ

11/10/09

Λαγός, βράδυ.

Ενα καλοκαιρινό βράδυ του 1973 καθόμουν στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να παρακολουθήσω τα μέτρα ασφάλειας και να πεισθώ να αποβάλω την αεροπλανοφοβία μου. Ο εξάδελφος μου ήταν τότε ελεγκτής.

Ενα αεροπλάνο της Ολυμπιακής προσγειώθηκε μετά τις δέουσες ανταλλαγές εντολών και πληροφοριών στην αγγλική γλώσσα. Αφού έφτασε το αεροπλάνο στον τόπο στάθμευσης ο πιλότος είπε μέσα από το VHF: "Ρε παιδιά, στείλτε κάποιον να πάρει ένα λαγό από τον διάδρομο, τον σκοτώσαμε κατά την προσγείωση".

Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για λαγούς στα αεροδρόμια, ήταν όμως η πιο άμεση επιβεβαίωση του φαινομένου.

Αργότερα στο Λονδίνο είδα δεκάδες λαγούς να ακολουθούν κοπαδιαστά αεροπλάνα κατά την προσγείωση. Και πιο πρόσφατα τα ειδησειογρφικά πρακτορεία είχαν κάλυψη από τις συλλήψεις εκατοντάδων λαγών από τα αεροδρόμια του Μαϊάμι, του Μιλάνο και άλλων πόλεων.

Σε ένα τεύχος του Κυνήγι και Σκοποβολή είχαμε προγραμματίσει κάλυψη ενός λαγοκυνηγού που φημιζόταν για τα σκυλιά του. Οταν ήλθε η ώρα της φωτογράφισης αρνήθηκε να επιτρέψει την φωτογράφιση διότι σκέφτηκε τον κίνδυνο της κλοπής. Αλλά στην κουβέντα πάνω είπε ότι τα καλύτερα κυνήγια του τα έκανε γύρω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας όπου "μαζεύονταν οι λαγοί σαν κοπάδια".

Τι κάνει τους λαγούς να αγαπούν τα αεροδρόμια;

Λαγός

Σαφής εξήγηση δεν υπάρχει. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα αεροδρόμια προσφέρουν ανοικτό πεδίο, με μεγάλη ορατότητα, ελάχιστους φυσικούς εχθρούς και μπόλικο γρασίδι. Ομως το ίδιο ισχύει και για άλλους τύπους κλειστών πεδιάδων, όπως είναι τα πεδία βολής και ασκήσεων του στρατού, εκεί όμως δεν παρατηρείται ο συνωστισμός λαγών που βλέπουμε σε αεροδρόμια.

Πρόσφατα αντάλλαξα επιστολές με έναν κυνηγό στην Αυστραλία που περιγράφει πως στα μέσα της περιόδου κυνηγά λαγό με κράχτη αρπαχτικών. Πρόκειται για φυσητό κράχτη που βγάζει φωνή πληγωμένου κουνελιού και προορίζεται για κυνήγι αλεπούς. Παραδόξως οι λαγοί δείχνουν μεγάλη διέγερση στο άκουσμα του κράχτη και πλησιάζουν το καρτέρι του κυνηγού. Σημειώνουμε εδώ ότι η χρήση κράχτη είναι νόμιμη στην Αυστραλία.

Από αυτή την αναφορά και προσωπική παρατήρηση πιθανολογώ, τονίζεται το πιθανολογώ, ότι οι λαγοί έχουν κάποια έλξη σε ήχους ψηλών συχνοτήτων. Ηχους που βγάζει τα αεροπλάνο τη στιγμή της προσγείωσης καθώς και ο κράχτης αρπακτικών. Η συμπεριφορά των λαγών σε αυτή τη φάση μοιάζει με τις αψιμαχίες και τις μεγάλες διαδρομές που κάνει στην εποχή του ζευγαρώματος. Αυτό εξηγεί και την αφύσικα μεγάλη πυκνότητα λαγών σε αεροδρόμια, που φτάνει τα 50 ζώα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ εκτός αεροδρομίων η πυκνότητα είναι 3 ανά χιλιόμετρο.

Δεν ξέρω πως αυτή η υποψία μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί χωρίς δαπανηρά πειράματα. Δεν είναι εύκολο να πείσεις αεροπορικές εταιρείες ή την πολεμική αεροπορία να προσγειώνει αεροπλάνα για παρατήρηση των λαγών του αεροδρομίου. Αν γίνει τέτοιο αίτημα μάλλον θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο επιστήμονας που το θέτει είναι μάλλον φευγάτος. Αυτό που μένει είναι η συνεχής παρατήρηση και συσσώρευση γνώσεων και στοιχείων.

Κυνηγετικά η πληροφορία είναι χρήσιμη για όσους έχουν πρόσβαση σε κυνηγότοπους γύρω από αεροδρόμια. Η πιθανότητα να βρουν λαγό είναι κάπως αυξημένη καθώς λαγοί από τις γύρω περιοχές οδεύουν προς τις πίστες και το παιχνίδι του κυνηγητού αεροπλάνων.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.