ΠΙΝΑΚΑΣ, ΠΙΝΑΚΑΣ, ΠΙΝΑΚΑΣ

26/8/09

Ο κύριος Ισαακίδης δοκιμάζει το Baikal του σε πίνακες στα 30 μέτρα. Είναι δίκαννο και έτσι έχει δύο πίνακες για να μπορεί  να συγκρίνει άμεσα τα δύο τσοκ.

Ο κύριος Ισαακίδης δοκιμάζει το Baikal του σε πίνακες στα 30 μέτρα. Είναι δίκαννο και έτσι έχει δύο πίνακες για να μπορεί να συγκρίνει άμεσα τα δύο τσοκ.

"Μόνο όταν έχεις δοκιμάσει το όπλο σου στον πίνακα δικαιούσαι δια να ομιλείς" λέει ένας Αμερικανός οπλουργός. Και όντως, μόνο όταν έχεις δει τυπωμένη την τουφεκιά στον πίνακα μπορείς να έχεις κάποια ιδέα για την βλητική και σκοπευτική απόδοση του όπλου σου.

Ομως από επανειλημμένες έρευνες που έχω κάνει είναι προφανές ότι μόνο ένας στους δέκα κυνηγούς κάνουν δοκιμή του όπλου τους στον πίνακα. Αυτό είναι παράδοξο όταν αναλογιστούμε την κατηγορηματική έκφραση απόψεων περί βλητικής που εκφράζουν σχεδόν όλοι οι κυνηγοί- "τα φυσίγγια δεν κόβουν" και άλλα σχόλια είναι γνωστά.

Τι είναι η δοκιμή στον πίνακα;

Ο πίνακας μπορεί να είναι "επαγγελματικός" δηλαδή μεταλλικός από λαμαρίνα τουλάχιστον 4 χιλιοστών βαμμένη με μίγμα άσπρης μπογιάς και μηχανελαίου. Το χρώμα δεν στεγνώνει και έτσι συγκρατεί μεν τα κτυπήματα από σκάγια ενώ με ένα πέρασμα με πινέλο σβήνει και είναι έτοιμο για νέα βολή.

Επίσης ο πίνακας μπορεί να είναι πρόχειρος, όπως πχ, μια παλέττα με ένα χαρτί απλωμένο.

Τα βασικά της δοκιμής είναι ένα ασφαλές μέρος, πχ μια πλαγιά όπου τα σκάγια θα τερματίσουν στο έδαφος, συν τον πίνακα.

Η απόσταση μπορεί να είναι τα κλασσικά 35 μέτρα ή κάποια μικρότερη απόσταση στην οποία συνήθως ρίχνουμε στο κυνήγι που κάνουμε. Ο μπεκατσάς και ο ορτυκάς θα δοκιμάσουν στα 20 μέτρα, ο λαγάς στα 30, ο βαλτοκυνηγός πιο μακριά.

Αφού ρίξουμε στον πίνακα τι ψάχνουμε;

Αρχικά βλέπουμε τι τουφεκιά βγάζει ο συνδυασμός τσοκ-φυσιγγίου που χρησιμοποιήσαμε. Δεν είναι ανάγκη να μετρήσουμε σκάγια και άλλα πληκτικά. Αυτό που θέλουμε είναι το μέγιστο άνοιγμα που συνδυάζεται με τα λιγότερα κενά για το θήραμα που κυνηγούμε. Ετσι μια ομαλή κατανομή χωρίς τάσεις κεντρικής υπερσυγκέντρωσης, με λίγα κενά (λιγότερα από 5 λένε οι ειδικοί) που θα επέτρεπαν να περάσει ένα θήραμα είναι ένα καλό αποτέλεσμα.

Αν έχουμε κάννη με τσοκάκια κάνουμε δοκιμές με διάφορα τσοκάκια. Αν η κάννη είναι σταθερή τότε γίνονται δοκιμές με διαφορετικά φυσίγγια μέχρι να βρούμε τον συνδυασμό που αρμόζει στο κυνήγι που κάνουμε.

Μετά έρχεται η σκοπευτική δοκιμή. Ενώ στην βλητική δοκιμή ρίχνουμε σκοπεύοντας προσεκτικά, στην σκοπευτική δοκιμή θέλουμε μια βολή όπως αυτή που κάνουμε στο κυνήγι, με την ίδια βιασύνη και αυθορμητισμό. Αυτή η δοκιμή έχει σκοπό να εξακριβώσει αν το όπλο τυπώνει την τουφεκιά του εκεί που σκοπεύουμε κυνηγετικά. Αν εδώ υπάρχει πρόβλημα τότε η διόρθωση είναι μια επίσκεψη σε οπλουργό που ξέρει να διορθώνει τα σκοπευτικά μέτρα.

Αυτή είναι η δοκιμή στον πίνακα. Είναι απλή υπόθεση που δεν απαιτεί πάνω από 25 φυσίγγια.

Προσωπικά θα πρόσθετα και κάτι παραπάνω: μια φωτοτυπία της τουφεκιάς μου που μπορώ να την βλέπω και έτσι να αποκτήσω άμεση αντίληψη του τι ακριβώς κάνει το όπλο μου σε απόσταση βολής. Καθώς δακτυλογραφώ αυτό το κείμενο έχω δίπλα μου μια τουφεκιά στα 32 μέτρα με μισό τσοκ από φυσίγγι Remington νούμερο 5. Δεν είναι ιδανική τουφεκιά, είναι όμως μια πραγματική βολή και έτσι ξέρω τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το όπλο που θα χρησιμοποιήσω στο κυνήγι. Η φωτοτυπία μου θυμίζει που θα πάει η βολή σε σχέση με την σκόπευση και αυτό είναι χρήσιμο.

Αυτή είναι η τουφεκιά στα 32 μέτρα, με Remington No5 28 γραμμάρια, μισό τσοκ. Δεν είναι ιδανική αλλά είναι μόνιμα χαραγμένη στη μνήμη.

Αυτή είναι η τουφεκιά στα 32 μέτρα, με Remington No5 28 γραμμάρια, μισό τσοκ. Δεν είναι ιδανική αλλά είναι μόνιμα χαραγμένη στη μνήμη.

Η τουφεκιά φωτογραφήθηκε στον πίνακα με ψηφιακή μηχανή και τυπώθηκε σε δευτερόλεπτα στον εκτυπωτή λέηζερ.

Για όσους θέλουν να κάνουν δοκιμές στον πίνακα να πούμε ότι το σκοπευτήριο στο Σχιστό έχει πίνακα όπου μπορείτε να κάνετε δοκιμές.

Πίνακες Βλητικής του Νικήτα Κυπρίδημου

Oplognosia English Pages

Gun and Knife Classics.

Σφραγίδες Δοκιμής.